Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Україна єдина, Україна – одна

Соборна Україна нині незалежна,

Як квітка синьо-жовта розцвіла.

І не згубилася людська любов безмежна

До України-неньки і її буття,

Що упродовж віків нам мрію дарувала

Й наснагу йти до вільного життя.

Україно, соборна державо, сонценосна колиско моя!

 

Рівно 100 років тому 22 січня 1919 року, у спільному прагненні до сильної, суверенної і соборної Вітчизни, українці оголосили Акт Злуки УНР із ЗУНР – вперше втіливши споконвічну мрію українського народу на власну незалежну державу!

Що таке соборність і що вона означає для України? Вже майже сто років таким питанням задаються не лише історики, а й звичайні українці. Адже в ідеї соборності закладена основа збереження української державності та національної самосвідомості. У всі історичні віхи українці вірили і прагнули до створення єдиної, неподільної і самостійної країни.

Попри те, що напочатку ХХ століття соборна Україна проіснувала зовсім недовго, Акт злуки і факт його підписання мали велике історичне значення. Так, Україна заманіфестувала перед усім світом про неподільність українських земель, про єдність і солідарність українського народу. Ідея, що таке соборність, стала прологом, орієнтиром для сучасної соборної суверенної України.

Користувачі комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради та учні Криворізького природничо-наукового ліцею Криворізької міської ради мали змогу не лише переглянути відеопоказ "Якщо народ єдиний - він непереможний", а й отримати кваліфіковане пояснення історичних подій 100-річної давнини за участі бібліотекара Андоньєвої Ірини Георгіївни та старшого викладача кафедри історії України та краєзнавства Криворізького педагогічного університету Шляхтича Романа Петровича.