Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Не паліть суху рослинність та сміття!

Традиційно восени люди згрібають опале листя, суху рослинність та спалюють їх, не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Адже при їх тлінні виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму, виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. Крім того, у вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами, що погіршує стан екології. Крім того у такому димі високий вміст сполук свинцю, ртуті, окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажі, оксиду азоту, вуглеводнів та інших важких металів.

До того ж, на присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також вивільнюються у повітря при згорянні рослинності, а ми, міські жителі, вже мешкаємо у середовищі з техногенним навантаженням, яке невпинно збільшується через вплив промислових підприємств.

З метою недопущення спалювання сухої рослинності, опалого листя та сміття 20. 10. 2020 представниками виконкому Саксаганської районної у місті ради сумісно з представником управлінням екології виконкому Криворізької міської ради та головою вуличного комітету №23 проведено рейд на вулицях Пічугіна, Перова та Сагайдачного. В ході проведення рейду осередків спалювання не виявлено. З мешканцями зазначених вулиць проведено роз’яснювальну роботу щодо недопущення спалювання сухої рослинності, опалого листя та сміття, а також про шкідливий вплив на довкілля та здоров’я людини, який при цьому завдається. Серед мешканців розповсюджено листівки екологічного спрямування, які виготовлено за кошти управління екології виконкому Криворізької міської ради.

Нагадуємо, що спалювання сухої рослинності, опалого листя та сміття є порушенням Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про благоустрій населених пунктів», а також Правил благоустрою в місті Кривому Розі, затверджених рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038, відповідальність за які передбачена ст.ст. 77-1, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та карається накладенням штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 грн.).

Будьте свідомими громадянами та дотримуватись діючих законів, норм і правил! При наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.