Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи можлива реєстрація, без згоди батька?

Згідно п.18 Постанови КМУ від 02.03.2016 року №207 прописка малолітньої дитини з одним із батьків проводиться за письмовою згодою іншого з батьків.

Але бувають випадки, коли один з батьків, зловживаючи своїми правами, не дає письмової згоди на реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання малолітньої дитини. Підставами такої поведінки можуть бути різні причини: а саме втрачено зв’язок з одним із батьків, або за станом здоров’я не здатен засвідчити свою згоду на реєстрацію, або проживання в іншій країні. Головне в цій ситуації- забезпечити дотримання інтересів дитини.

Тому виникає питання, яким чином зробити так, щоб досягти позитивного результату.

У  випадку, якщо батько не згоден на зміну місця проживання дитини Вам необхідно:

- звернутися до відділу реєстрації місця проживання громадян із заявою про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання дитини;

- отримати відмову з даного питання;

- звернутися до суду.

Відтак діючим законодавством не закріплено обмеження щодо прописки дитини, а лише встановлено певний порядок її реєстрації за згодою батьків або за рішенням суду, який дозволив прописати дитину без згоди одного з батьків.

Сімейний кодекс України зазначає, що місце проживання визначається за домовленістю батьків.

Згідно із ч.2 ст. 161 Сімейного кодексу України у випадку, якщо батьки не проживають разом та  не домовились з ким саме буде проживати дитина, спір між ними може вирішуватися органами опіки та піклування або судом.