Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про порядок зарахування до перших класів у 2019-2020 навчальному році

В 2018 році наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367 введено в дію новий порядок зарахування дітей до закладів загальної середньої освіти, в тому числі до перших класів. Процедура зарахування до перших класів в цьому році залишається минулорічною.

За кожним навчальним закладом, який здійснює набір до першого класу, рішенням органу місцевого самоврядування закріплюється територія обслуговування. Так, в Саксаганському районі території обслуговування закладів загальної середньої освіти закріплені рішенням виконкому районної у місті ради від 18 квітня 2018 року № 163. З інформацією про розподіл території обслуговування батькам можна ознайомитись на офіційному сайті виконкому Саксаганської районної у місті ради, сайтах та на інформаційних дошках закладів загальної середньої освіти.

Для зарахування дитини до 1 класу один з батьків дитини особисто має подати до закладу освіти, не пізніше 31 травня, заяву та наступні документи:

- копію свідоцтва про народження або документа, що посвідчує особу дитини;

- медичну довідку № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

Дитині гарантовано право на освіту в закладі за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає дитина. Відповідно дитина має право на першочергове зарахування до цього закладу. Тому, якщо батьки хочуть підтвердити своє право щодо першочергового зарахування дитини в заклад пропонується до пакету документів додати ще один із зазначених нижче:

- копію та оригінал документу одного з батьків з відміткою про реєстрацію місця проживання на території обслуговування закладу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист);

- витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання/перебування особи (дитини або одного з її батьків);

- довідка про реєстрацію місця проживання/перебування особи (дитини або одного з її батьків);

- копія та оригінал документа, що засвідчує право на проживання дитини, одного з батьків дитини на території обслуговування закладу освіти: право власності на відповідне житло або право на користування ним (договір на користування житловим приміщенням має бути нотаріально посвідчений).

Разом з тим, дитина має право на зарахування на загальних підставах до інших навчальних закладів, для цього батьки дитини можуть подати заяви до цих закладів освіти для зарахування на вільні місця.

Надалі працює дві процедури зарахування.

Якщо станом на 31 травня кількість поданих до конкретного закладу заяв не перевищує загальну кількість місць у перших класах, то всі діти не пізніше 1 червня зараховуються до закладу.

Наприклад, в закладі набирається один перший клас, подано всього 25 заяв (причому як з території обслуговування, так і з інших мікрорайонів), відповідно 1 червня будуть зараховані всі 25 дітей.

Якщо станом на 31 травня кількість поданих заяв перевищує загальну кількість місць у перших класах, то зарахування дітей до 1 класу відбувається за такими правилами:

1) у першу чергу не пізніше 1 червня зараховуються діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти (тому необхідно вчасно підтвердити так право), є рідними братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі чи є дітьми працівників цього закладу освіти;

2) інші діти зараховуються до цього закладу освіти не пізніше 15 червня лише на вільні місця за жеребкуванням.

Досвід минулого року свідчить, що друга процедура не є актуальною для закладів освіти району, сподіваємось, що і в цьому році необхідності проведення жеребкування не виникне. Всі діти Саксаганського району, що мають піти до школи в цьому році, будуть забезпечені місцями.  

Окремо зазначаємо, що чинним законодавством не передбачено ніякої спеціалізації для перших класів (поглиблене вивчення предметів тощо), основний меседж на сьогодні – «початкова освіта має бути однаково хорошою для всіх» і саме на це спрямовані зміни в системі освіти. Тому не має великої потреби возити дітей до віддалених закладів освіти.

За індивідуальними роз’ясненнями батьки можуть звернутись до відділу освіти та керівників закладів освіти.