Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про професійну реабілітацію інвалідів

   Професійна реабілітація людей з особливими потребами сьогодні є однією з визначальних умов їх максимальної адаптації в суспільне життя. Право на підготовку особи до професійної діяльності, відновлення чи здобуття професійної працездатності визначено Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні».

   Вибір професії  залежить від бажання інваліда, його інтересів, здібностей та стану здоров’я. Перед тим, як обирати професію та навчальний заклад, необхідно заздалегідь отримати медичну консультацію щодо можливості навчатися та працювати за обраною спеціальністю. Тільки лікарі можуть кваліфіковано надати заключний висновок щодо професійної придатності, про що робиться відповідний запис в індивідуальній програмі реабілітації інваліда, яку видає МСЕК.

   Провідним закладом у здійсненні завдань професійної реабілітації інвалідів є державна соціальна установа – Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів Міністерства соціальної політики України (Київська область, Вишгородський район, смт. Лютіж). Центр здійснює професійну підготовку за 10-ма  робітничими професіями.

   Зокрема, особи з повною загальною середньою освітою за п’ять-шість місяців можуть здобути досить популярну та затребувану сьогодні спеціальность – «оператор комп’ютерного набору», опанувати секрети майстерності за спеціальностями «перукар», «бджоляр», «манікюрник», «слюсар з ремонту автомобілів», «взуттьовик з ремонту взуття».

   Маючи повну чи базову середню освіту та провчившись 10 місяців, слухачі здобувають спеціальності «секретар керівника», «обліковець з реєстрації бухгалтерських даних», «вишивальниця», «швачка».

   Проживання, харчування, заходи професійної реабілітації та навчання, соціальної, психологічної реабілітації та медичного супроводу в Центрі здійснюються для інвалідів безоплатно за рахунок коштів державного бюджету.

   Центр оснащений за принципами безбар’єрності, має сучасну навчально-методичну та матеріально-технічну бази і забезпечує одночасне проходження професійної реабілітації 136 інвалідами І-ІІІ груп різних нозологій.

   Обмеження в прийомі на навчання осіб з інвалідністю є медичні і вікові показники, а також вимоги щодо професійної придатності. Протипоказаннями для прийому до Центру є стан здоров’я, фізичні й сенсорні вади, які унеможливлюють навчання.

   Вінницький міжрегіональний Центр професійної реабілітацію інвалідів «Поділля» (м. Вінниця, вул. Пирогова, 135-а), здійснює професійну підготовку  за 21 робітничою професією, в тому числі: «оператор комп’ютерного набору», «манікюрниця», «кухар», «оператор котельні», «кондитер», «маляр-штукатур», «агент з організації туризму», «візажист», «флорист», «діловод» та інші.

   Набір слухачів здійснюють також Львівський міжрегіональний центр соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів,                               і Буковинський міжрегіональний центр професійної  реабілітації інвалідів (Чернівецька область).

   По завершенню курсу навчання випускники складають державні іспити і отримують свідоцтво державного зразка про набуття робітничої професії.

   Якщо у особи з інвалідністю є бажання та необхідність отримати професію в центрах професійної реабілітації інвалідів, необхідно надати до управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради наступні документи:

- заяву встановленого зразка;

- копію документа про освіту;

- копію паспорта, ідентифікаційного кода;

- медичну довідку форми  086-у;

- виписку з особової амбулаторної картки стосовно динаміки  інвалідизуючого захворювання за останні 2 роки;

- довідку від психіатра, нарколога, онколога, для осіб віком понад 30 років – проктолога;

- довідку з місця проживання;

- копії документів: довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності, індивідуальної програми реабілітації, а також дві фотокартки, картку індивідуальної профконсультації клієнта, видану місцевим центром зайнятості, гарантійний лист про працевлаштування (якщо мається).

   За більш детальною інформацією звертатись до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради з 08.30 до 17.00 (крім суботи та неділі) за адресою: вул. С. Перовської, 16а, каб. 201, тел. 64-00-19.