Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні мешканці району! Увага!

Постановою Кабінету Міністрів України від 29. 07. 2020 № 663 внесено зміни до Порядку призначення і виплати соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України    від 02. 04. 2005 № 261.

Прийнятими змінами доповнено перелік осіб та умови надання цим особам державної соціальної допомоги на догляд.

Згідно п. 13 п. п. 6 вищевказаного Порядку державна соціальна допомога на догляд (далі – допомога на догляд) призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

До одиноких осіб, що мають право на допомогу на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати (п. 4 Порядку).

Особам, які одержують надбавку до пенсії на догляд, за бажанням замість зазначеної виплати може бути призначена допомога на догляд. Припинення надбавки на догляд, яка виплачується через органи Пенсійного фонду України, здійснюється за особистою заявою особи до цього органу.      Таким чином, у разі призначення до пенсії надбавки на догляд чи призначенні іншим особам компенсаційних виплат на здійснення догляду за цією особою, впроваджений вид допомоги на догляд  не призначається.          Допомога на догляд призначається з дня звернення за допомогою з усіма необхідними документами. У разі, коли до заяви про призначення допомоги на догляд додано не всі необхідні документи, заявнику повідомляється, які документи необхідно додати. У разі подання решти документів не пізніше трьох місяців з дня відправлення повідомлення про необхідність їх подання днем звернення вважається день прийняття або відправлення заяви про призначення такої допомоги.

Для призначення соціальної допомоги подаються наступні документи:

- заява за формою, встановленою Мінсоцполітики (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України, трудова книжка та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- інформація про склад сім’ї  чи про віднесення особи до одиноких осіб зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

- медичний висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії)  про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (видається в лікарні за місем перебування на обліку у сімейного лікаря чи за місцем перебування на медичному обслуговуванні).

За умови одержання пенсії в банківській установі до вищевказаних документів необхідно надати інформацію відповідного банку про рахунок, для перерахування допомоги на догляд чи в заяві зазначити про виплату допомоги на догляд за місцем проживання одержувача допомоги.

Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто, поштою або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Прийом заяв та відповідних документів здійснюється в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради за адресою вул. Софії Перовської, 16А у відділі прийому громадян (холл) за талоном. Талон на прийом попередньо можливо замовити на зручний час за телефонами: (0564) 94-72-42, 098 360 20 04.