Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді:служба у справах дітей

Служба у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради (надалі служба) у своїй діяльності керується Конституцією України, Конвенцією про права дитини, Цивільним та Сімейним кодексами України, Законами України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Указом Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей», постановами Кабінету Міністрів України та іншими нормативно-правовими актами, що стосуються захисту прав дітей.

За даними лікувальних закладів району станом на 01.01.2018 дитяче населення Саксаганського району м. Кривого Рогу становить 21 369 дітей.

Відповідно до Положення про службу у справах дітей затвердженого рішенням виконкому Саксаганської районної у місті ради від 23 вересня 2016 року № 65, зі змінами, до складу служби у справах дітей входить два сектора:

- сектор з питань опіки та піклування;

- сектор профілактики.

На сектор з питань опіки та піклування покладено реалізацію державної політики в сфері захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01 листопада 2018 року на первинному обліку в службі перебуває 304 дитини-сироти  та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них:

- 219 дітей виховується в сім’ях опікунів/піклувальників;

- 27 дітей перебуває в державних дитячих закладах;

- 38 дітей виховується в прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.

З метою розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом 2018 року в районі:

-  20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовано під опіку/піклування в сім`ї громадян України;

-  одна дитина, позбавлена батьківського піклування, влаштована на виховання та спільне проживання в дитячий будинок сімейного типу;

- шестеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування усиновлено.

З державних дитячих закладів до сімей громадян влаштовано восьмеро дітей.

Станом на 01.11.2018 в Саксаганському районі м. Кривого Рогу функціонує:

- три прийомних сім’ї,  де виховується п’теро дітей;

- один дитячий будинок сімейного типу, де проживає п’ятеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2018 року створено прийомну сім’ю, в яку влаштовано двоє дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою забезпечення права дитини на виховання в сімейному оточенні, підвищення рівня обізнаності громадян в цих питаннях та заохочення їх до прийняття дітей вищезазначених категорій на виховання в свою родину службою на офіційному веб-сайті виконкому Сасксаганської районної в місті ради та в електронному журналі «Саксаганський вісник» подається інформація про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які потребують влаштування до сімейних форм виховання. Окрім того, службою висвітлюється питання щодо популяризації сімейних форм виховання на інформаційних зустрічах з працівниками підприємств міста, з початку року налічується п’ять таких зустрічей.

У 2018 році з первинного обліку знято 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у зв’язку з усиновленням та досягненням повноліття

З метою захисту житлових та майнових прав дітей у березні 2018 року на засіданні виконкому Саксаганської районної у місті ради розглянуто відповідне питання та прийнято рішення, яким затверджено план районних заходів на 2018 рік.

На виконання зазначеного плану проведено два засідання «круглого столу» з питань оплати спожитих послуг, дві зустрічі-семінари для опікунів/піклувальників з метою надання методичної допомоги з питання прийняття спадщини дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Службою проводиться робота по виявленню нерухомого майна у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У разі надходження інформації про наявність у дитини майна, комісією здійснюється його обстеження, складається опис, ініціюється питання про призначення опіки над майном. Протягом 2018 року, згідно з рішеннями виконкому Саксаганської районної у місті ради, призначено опіку над майном чотирьох дітей-сиріт.

Щомісяця службою проводиться ревізія реєстру квартир, закріплених за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

На теперішній час у реєстрі житла перебуває 268 квартир.

Двічі на місяць, відповідно до плану роботи служби, проводяться обстеження житлово-побутових умов квартир дітей. Таким чином здійснюється контроль за збереженням житла, майна, за місцем його знаходження, за діяльністю опікунів, піклувальників, які несуть відповідальність за належне виконання покладених на них обов’язків. За результатами зазначених перевірок фактів порушень житлових та майнових прав дітей протягом 10 місяців 2018 року не виявлено.

В поточному році надано до служби у справах дітей виконкому Криворізької  міської  ради  пропозицію на 2019 рік, щодо проведення капітального ремонту житла, право користування яким має дитина-сирота.

Під постійним контролем перебуває питання вчасної постановки на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які на час виникнення обставин, що призвели до втрати дітьми батьків, не мали впорядкованого житла. Протягом 2018 року на зазначений облік було поставлено сім дітей відповідної категорії.

Протягом 2018 року проведено чотири робочі групи з питань координації соціальної роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, яким виповнюється 18 років.

На виконання розпорядження голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 30.10.2015 № Р-775/0/3-15 «Про затвердження Положення про стипендію Дніпропетровської обласної державної адміністрації для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», разом з адміністраціями Криворізьких загальноосвітніх шкіл визначено чотирьох претедентів на стипендію Дніпропетровської облдержадміністрації для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за підсумками 2017-2018 навча-льного року.

З метою безпосереднього ведення справ та координації діяльності стосовно дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, скоїли правопорушення, зазнали будь-якого з видів насилля, схильні до самовільного залишення місця проживання, залучені до найгірших форм дитячої праці – на початку поточного року в службі створено сектор профілактики.

Станом на 01.11.2018 року на обліку дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах в службі у справах дітей перебуває 71 дитина із 42 сімей.

Протягом 10 місяців поточного року проведено 43 планових профі-лактичних рейди «Діти вулиці», у ході яких виявлено семеро неповнолітніх та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. ст. 175-1, 178 КУпАП (паління в громадських місцях; розпивання пива, алкогольних, слабоалко-гольних напоїв у громадських місцях). Одну повнолітню особу притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 180 КУпАП (доведення неповнолітнього до стану сп’яніння). Під час шкільних канікул проведено сім позапланових рейдів в ході яких виявлено малолітнього, який жебракував на зупинці громадського транспорту та виявлено дворічну дитину без супроводу дорослих. Обох малолітніх передано на виховання батькам. За клопотанням служби у справах дітей у відношенні батьків інспекторами сектору ювенальної превенції складено адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП (ухилення від виконання батьківських обов’язків).

З метою попередження дитячої злочинності за 10 місяців 2018 року проведено 45 єдиних профілактичних днів, та на базі навчальних закладів району з залученням фахівців Криворізького «Психоневрологічного диспансеру» Дніпропетровської обласної ради, «Центру первинної медико-санітарної допомоги № 4» Криворізької міської ради, сектору ювенальної превенції Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області, сектору ювенальної пробації та полку патрульної поліції м. Кривого Рогу організовано та проведено вісім інформаційних зустрічей на тему: «Профілактика негативних явищ у дитячому середовищі».

Протягом 10 місяців поточного року проведено 45 рейдів-перевірок під час яких перевірено 130 об’єктів бізнесу та виявлено факт продажу тютюнових виробів неповнолітньому про що працівниками Національної поліції складено адміністративний протокол за ч. 2 ст. 156 КУпАП.

Окремо проведено понад 100 рейдів «Неблагополучна сім’я» під час яких обстежено умови проживання дітей із 192 сімей. В ході рейдів, через неналежне виконання батьками батьківських обов’язків порушено відносно них 174 клопотання про притягнення їх до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП (ухилення від виконання батьківських обов’язків). Наразі судом розглянуто 145 постанов про визнання осіб винними у вчинені адміністративного правопорушення. Даний показник вищий на 21% за середній по місту.

У зв`язку неналежним виконанням батьками батьківських обов`язків, 21 дитину влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, після проведення профілактичної роботи з батьками – 11 дітей повернуто на виховання в сім’ю.

З метою реалізації плану заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України в квітні-травні 2018 року проведено вісім перевірок роботи постійно діючої комісії з превентивних питань та раннього виявлення неповнолітніх, схильних до вживання психоактивних речовин, алкоголю та тютюнових виробів. За результатами перевірок сектором профілактики служби підготовлено рішення.

Влітку 2018 року в таборах з денним перебуванням коштом районного бюджету охоплено безкоштовним гарячим харчуванням та відпочинком 111 дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах на загальну суму 40 500 грн. По місту це найбільші показники.

З метою забезпечення прав в українському суспільстві усіх громадян, у тому числі ромської національної меншини, у виконкомі Саксаганської районної у місті раді створено робочу групу з питань виявлення дітей, у тому числі ромської національної меншини, стосовно яких не проведено державну реєстрацію народження.

Виконкомом Саксаганської районної у місті ради створено комісію з питань захисту прав дитини. Комісією розглядаються питання, які стосуються виключно захисту прав дітей. Протягом 10 місяців 2018 року відбулося 18 засідань комісії, на яких розглянуто 180 питань, щодо захисту прав та інтересів дітей, з них 105 – що стосуються житлових прав дітей, 14 – щодо позбавлення батьківських прав, дев`ять – щодо усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення місця проживання дитини з одним із батьків, 20 – щодо призначення опіки та інші питання пов`язані з соціальним захистом прав дітей тощо.

Через Центр надання адміністративних послуг «Віза» Криворізької міської ради забезпечується надання шість видів адміністративних послуг, які зачіпають права та інтересів дітей. Протягом року надано 85 таких послуги населенню.

Службою ведеться та постійно оновлюється, зокрема, і в комп’ютерному вигляді (в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти»), банк даних про дітей, які потребують посиленої уваги з боку державних органів.

Службою у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради залучаються вихованці комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» та прийомних сімей і дитячого будинку сімейного типу, дітей-сиріт та діти, позбавлених батьківського піклування, а також дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах до різного роду районних заходів.

Службою разом з адміністрацією мережі піцерій «Челентано», ресторану «Япі», кафе «Хінкальня» організовуються майстер-класи з виготовлення власноруч смаколиків.

Щороку, 01 червня, у сквері відпочинку «Саксаганський» проводиться районний захід до Дня захисту дітей – «Веселкова країна дитинства», у святкуванні приймають участь понад 1000 дітей.

З метою пропаганди здорового способу життя на базі комунального позашкільного навчального закладу «Центр спорту дітей, юнацтва та молоді «Олімп» службою у справах дітей, за підтримки голови районної у місті ради традиційно проводиться акція «Спорт замість вулиць».

Наприкінці вересня проводиться фестиваль «З любов’ю в кожне серце», в якому беруть участь вихованці прийомних сімей, будинку сімейного типу та діти, які влаштовані в сім’ї громадян шляхом призначення опіки.

З метою недопущення порушень прав та інтересів дітей, працівники служби у справах дітей взяли участь у понад 1000 судових засіданнях.

Працівники служби у справах дітей підвищують свій професійний рівень шляхом прийняття участі в навчанні посадових осіб виконкому Саксаганської районної у місті ради, відвідування курсів підвищення кваліфікації. У 2018 році начальником служби у справах дітей прийнято участь в міжнародному семінарі на тему: «Профілактика девіантної поведінки як комплексний вплив на суспільні умови розвитку сучасної молоді» та отримала сертифікат міжнародного зразка та три працівники – успішно закінчили курс «Конфлікт інтересів: треба знати!» та отримали сертифікат.

Служба у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради в межах визначеної компетенції, і надалі буде удосконалювати методи і форми роботи щодо забезпечення соціального захисту прав та інтересів дітей.