Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Питання, що виникають під час звернення громадян за призначенням житлової субсидії

1. За договором оренди у житловому приміщенні проживають жінка, яка перебуває у шлюбі, та її дитина.

Чи необхідно при призначенні субсидії враховувати доходи чоловіка, який за договором оренди з родиною не проживає, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов?

У наведеному прикладі чоловік є членом сім’ї. Відомості про нього мають бути внесені до декларації і будуть враховані під час призначення житлової субсидії.

 

2. У складі домогосподарства зареєстровано особу працездатного віку, яка тривалий час перебуває за кордоном на постійному місці проживання. Чи можна за рішенням комісії виключити таку особу зі складу домогосподарства як таку, що фактично не проживає?

Якщо перебування за кордоном такої особи (яка не є членом сім’ї – чоловіком або дружиною) пов’язане із службовим відрядженням, лікуванням або навчанням, що підтверджується відповідними документами, комісія може розглянути можливість призначення субсидії з урахуванням осіб, які фактично проживають.

Проте, якщо зазначена особа, перебуваючи за кордоном протягом періоду, за який враховуються доходи, не мала доходів, або мала дохід менший за мінімальну заробітну плату, та/або не сплатила єдиний соціальний внесок  у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців, комісія не може розглядати рішення про призначення субсидії на фактично проживаючих осіб.

 

3. В квартирі зареєстровані бабуся-пенсіонерка та її повнолітня онука, що не проживає від 2015 року, оскільки навчається у вищому навчальному закладі за кордоном на денній формі. В минулому субсидія надавалася лише на бабусю-пенсіонерку, тому що фактично проживає лише вона. Чи достатньо буде для отримання субсидії на одну фактично проживаючу особу (бабусю-пенсіонерку) довідки з університету про навчання внучки?

Оскільки перебування онуки за кордоном пов’язане з навчанням, і це може бути підтверджено документально (довідкою з місця навчання), комісія може розглянути можливість призначення субсидії з урахуванням осіб, які фактично проживають.

 

4. Як призначити житлову субсидію у разі, коли до складу зареєстрованих в домогосподарстві осіб входить повнолітня дитина, яка навчається у військовій академії та перебуває на повному державному забезпеченні?

Оскільки факт проживання особи зі складу домогосподарства за іншою адресою підтверджено документально (довідкою з місця навчання), домогосподарство може звернутися до комісії для розгляду питання стосовно призначення субсидії без урахування зазначеної особи. Якщо комісія прийме позитивне рішення, доходи такої особи не враховуватимуться, і соціальні нормативи на неї не розраховуватимуться при проведенні розрахунку розміру житлової субсидії.

Якщо особа із складу домогосподарства не звернеться до комісії, субсидія розраховуватиметься на загальних підставах. Доходи курсанта, який зареєстрований у домогосподарстві, враховуються відповідно до пункту 12 Положення.

 

5. Чи зобов’язаний громадянин, якому призначено субсидію, сплачувати обов’язкову частку плати за житлово-комунальні послуги, якщо розмір фактично використаних послуг в межах соціальних норм є менший ніж розмір обов’язкової частки, розрахований органом соціального захисту населення?

Відповідно до пункту 18 Положення громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу.

Виключень щодо цієї норми не встановлено.

 

6. Батьки зареєстровані у житловому приміщенні, їх неповнолітня дитина зареєстрована в іншому житловому приміщенні разом з бабусею. Дохід в дитини відсутній. Чи враховується дитина при визначенні обов’язкового відсотка платежу при призначенні субсидії батькам?

Так, враховується.

 

7. Чи є обов’язковою умовою для призначення субсидії сплата єдиного соціального внеску самозайнятою особою, яка декларує доходи не менше мінімального рівня?

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо не сплачено єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи.

Рішення про призначення субсидії має прийматися комісією з урахуванням конкретних обставин.