Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Зелені свята

В день Трійці Святої
Ми щиро бажаємо,
Щоб істинний спокій
У серці настав.

Щоб віра ніколи
Вас не залишала.
Любові та миру
Нині й повсякчас!

13 червня 2019 року колектив бібліотеки-філіалу № 15 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради,  вітав зі святою Троїцею своїх відвідувачів, що завітали до нас з пришкільних таборів «Місто майстрів» та «Смішарики»! Для дітей організовано та проведено народознавчу фієсту "Ой, прийди, прийди, неділя зелена". Для українців Зелені свята здавна були поетичним святом, тісно пов’язаним із природою. Воно знаменувало завершення весни і початок літа. Саме у свято Трійці весна передала літу своє зелене вбрання. 

Багато звичаїв та обрядів супроводжують Зелені свята. Наприклад, в Україні напередодні Трійці люди прикрашають свої домівки зеленим гіллям, квітами, травою, тому ці дні ще називають “Зеленими святами”. Травою вистеляють підлогу, з квітів і запашного зілля плетуть вінки, запалюють свічки.

Духмяні пахощі зелені й квітів створюють особливу атмосферу свята. Ця традиція склалася ще у давні часи. Зелень символізує життєдайну силу Святого Духа. Квітуче гілля і трави нагадують, що під впливом Божої благодаті людські душі розквітають плодами чеснот.

А ще, з цими святами пов’язані ворожіння, закликання. Наші пращури вірили в магічну силу слова, і молитвами, діями - ритуалами намагалися забезпечити собі добробут, щедрий урожай, щасливу долю та особисте щастя.

Всіма цими знаннями ми і поділилися зі своїми юними читачами: плели вінки для дівочого щастя, закликали Сонце і Вітер на гарний врожай.

Весело, цікаво і повчально провели час у бібліотеці малі українці.