Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реалізація виборчого права вразливим групам виборців

Відділ ведення Державного реєстру виборців звертає увагу виборців.

На сьогодні в Україні виборче законодавство приділяє велику увагу  виборцям з обмеженими можливостями, для яких встановлюється спеціальний режим реалізації виборчого права, голосування за місцем перебування, а саме особам:

-  які постійно не здатні пересуватися самостійно,

-  які тимчасово не здатні самостійно пересуватися.

Суть даної процедури полягає в тому, що до місця проживання виборця, який не здатний сам прийти на виборчу дільницю, мають прийти члени дільничної виборчої комісії з переносною виборчою скринькою і дати можливість проголосувати.    

Виборець, який тимчасово не здатний самостійно пересуватися  повинен заздалегідь надіслати поштою або передати через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням адреси та з доданим до неї документом, який засвідчує факт нездатності виборця пересуватися самостійно. Заява пишеться у довільній формі, а от перелік підтверджуючих документів, що додається до заяви є чітко визначений:

1) довідка медико-соціальної експертної комісії;

2) довідка лікувального закладу;

3) довідка органу (установи) соціального захисту населення.

Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії або не пізніше   20 години останньої п'ятниці перед днем виборів.

Таким чином виборець має право один раз проголосувати за місцем свого перебування під час відповідних виборів.

Списки виборців, які постійно не здатні пересуватися самостійно, надаються до відділу Державного реєстру виборців суб’єктами  подання періодичного поновлення бази даних Реєстру. Тому напроти такого виборця у списку виборців проставляється постійна відповідна позначка, що дає право виборцю на всіх виборах та референдумах голосувати за місцем перебування що вказано в списку виборців.

Відділ ведення Державного реєстру виборців звертає увагу.

Відтепер, згідно постанови Центральної виборчої комісії від 2 грудня 2019 року № 1969 «Про Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси», виборці які не здатні пересуватись самостійно отримали можливість голосувати за місцем перебування та мають право тимчасово змінити місце голосування. Проте тимчасова зміна місця голосування не поширюються на місцеві вибори.