Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні мешканці району, дорогі земляки!

 

Від імені депутатського корпусу районної у місті ради, членів її виконкому, керівників підприємств та від себе особисто, вітаю вас із однією з найзначиміших подій для кожного саксаганця - 45 річницею від дня заснування Саксаганського району!

У цей день кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це велике свято для всіх, кому Саксаганський район став долею життя: тим хто тут народився та виріс, тим хто приїхав із різних куточків України та залишився в ньому назавжди. Саме тут особлива атмосфера затишку та спокою, наймальовничіші краєвиди Саксагані, ошатні будинки, затишні вулиці, сквери та площі.

Ще досить молодий за літами, наш рідний район з кожним роком стає затишнішим і комфортнішим: споруджуються нові об’єкти, реконструюються парки і сквери, район стає привабливішим для гостей та інвесторів.

Саме таким: процвітаючим, самобутнім, колоритним він увійшов в історію сьогодення, і саме таким, я в цьому впевнений, він буде надалі крокувати, зберігаючи та примножуючи позитивні, динамічні темпи розвитку.

З усією відповідальністю можна сказати: Саксаганський район має усі можливості для процвітання, свого успішного поступу в майбутнє. Попереду – багато роботи, багато планів, які за вашої підтримки, дорогі саксаганці, впевнений, вдасться втілити у життя!

Хоча невпинно плинуть роки, змінюються цінності, та одне залишається незмінним – це талановиті, працьовиті, чудові люди, які мешкають у районі, й протягом багатьох поколінь творили й продовжують створювати його унікальну спадщину.

Дорогі саксаганці, саме завдяки вашому натхненню, самовідданості та наполегливості розвивається сучасний Саксаганський район.

В день відзначення 45-ої річниці з дня його заснування, щиро дякую всім мешканцям за натхненну працю, професіоналізм, активну участь у суспільному та громадському житті, патріотизм і любов до рідного Саксаганського краю.

Нехай наш район завжди буде тим найулюбленішим місцем, куди хочеться повертатися.

Бажаю всім міцного здоров’я, родинного щастя і затишку, благополуччя, достатку й здійснення найзаповітніших мрій!

Ми любимо тебе, Саксаганський, ми пишаємося твоєю славною історією і красою, ми радіємо твоєму сьогоденню, плекаємо твоє майбутнє! Від щирого серця бажаю рідному району довголіття і процвітання!

Зі святом!

 

З повагою              

голова Саксаганської

районної у місті ради                                                                                                                              Валерій Беззубченко

 

Саксаганський район. Історія та сьогодення

Саксаганський район утворений у рік 200-річчя Кривого Рогу 13 листопада 1975 року Указом Президії Верховної Ради Української РСР на частинах території Металургійного, Покровського та Центрально-міського районів. На півночі сучасний район межує з Покровським районом, на сході – з Довгинцівським, на півдні – з Металургійним та на заході - з Центрально-Міським.

За історію свого розвитку район як складова частина міста й маленька частинка всієї держави пройшов тернистими дорогами декількох суспільно-політичних формацій.

Загальна площа району 3920 га.

Частина історичного минулого Криворіжжя закарбувалася у назвах вулиць, проспектів і площ району, що носять імена члена першої Криворізької ради С. Тинка, передовика трудових звершень І.Філатова, Героя Соціалістичної Праці І. Галенка та інших.

Район віддавна вважається одним із найбільш густонаселених. На його території сконцентрована велика кількість житлових масивів, зокрема рудоуправлінь ім. Кірова ті ім. Карла Лібкнехта, частина житлового масиву рудоуправління ім. Дзержинського.

Чисельність населення близько 132,1 тис. мешканців.

У районі розташовано 3 житлових мікрорайони, 3 проспекти, 3 площі, майдан ім. 30-річчя Перемоги, більше сотні вулиць, 3 парки для відпочинку та 6 скверів.

Район є найбільшим за чисельністю розміщених в ньому об’єктів бізнесу, з яких майже 500 об’єктів побуту, більше 600 об’єктів торгівлі, у тому числі, 14 великих торговельних комплексів, також функціонує 4 об’єкти риночної торгівлі.

Економічний потенціал району – це 20 промислових підприємств та 5 підприємств комунальної сфери, 1 науки, на яких працює більше 10 тис. людей. Це підприємства різних галузей: машинобудівної, промислової, будівельної, поліграфічної, легкої, харчової тощо.

Машинобудівна галузь району представлена товариством з обмеженою відповідальністю «Метінвест - Криворізький ремонтно-механічний завод».

Підприємство оснащене сучасним обладнанням, яке дає можливість здійснювати виробництво та обробку різних видів матеріалів, виготовляти унікальні деталі та вузли.

Основними напрямками діяльності підприємства є:

- виробництво машин і устаткування для металургії;

- ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення;

- лиття сталі;

- інші спеціалізовані будівельні роботи.

Найбільш важливим для забезпечення нормальної життєдіяльності району і міста є Державне промислове підприємство «Кривбаспромводопостачання». Підприємство здійснює безперебійну водопідготовку та водопостачання питної та технічної води, транспортування шахтних вод, експлуатацію гідротехнічних споруд, регулює паводки, виконує промивку річок Інгулець та Саксагань.

Підприємствами, які представляють легку промисловість у районі, є товариство з додатковою відповідальністю «Криворізька швейна фабрика «Старт», товариство з обмеженою відповідальністю «Полстар» та дочірнє підприємство «Фрештекс-Україна».

На базі цих підприємств ефективно працює сучасна швейна фабрика, яка забезпечена новітнім обладнанням європейського рівня.

Міський пасажирський транспорт – невід’ємна частина складного комплексу життєзабезпечення населення міста, який з урахуванням специфіки забудови, протяжності, розміщення промислових зон набуває важливого соціального значення.

Послуги міського електротранспорту надає комунальне підприємство «Швидкісний трамвай», яке було створено у грудні 1986 року. Швидкісний трамвай є найбільш популярним міським видом транспорту серед мешканців.

Єдиний в Україні технологічний інститут гірничого профілю, який виконує весь комплекс досліджень, починаючи від теоретичного обґрунтування технологічних, економічних аспектів розробки рудних покладів і закінчуючи їх практичною реалізацією - Науково-дослідний гірничорудний інститут державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет».

Науково-господарська діяльність інституту спрямована на забезпечення конкурентоспроможності продукції гірничо-промислового комплексу, ресурсо- та енергозбереження.

Основні напрямки науково-технічної діяльності: геолого-економічна оцінка родовищ з використанням комп'ютерних геологічних і техніко-економічних моделей, розробка енергозберігаючих технологій у гірничо-металургійному комплексі, спільна відкрита і підземна розробка родовищ, розробка технологій залучення до вторинної переробки хвостів збагачення залізних руд. Одним з основних напрямів роботи інституту стає наукове стратегічне планування розвитку гірничих підприємств (шахт, кар’єрів), захист довкілля від техногенної дії.

Район вважається кафедральним, що пов’язано з будівництвом на його території Спасо-Преображенського кафедрального собору Української православної церкви. З моменту його урочистого освячення 15 липня 2003 року, 9-купольний храм став центром духовного розвитку саксаганців та мешканців міста. У районі налічується 15 конфесійних громад, а з благословення Митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема вже 22 роки в районі діє перша і єдина в Україні Криворізька іконописна школа імені Андрія Рубльова.

На території району працюють 9 закладів охорони здоров'я, серед яких найбільша у місті клінічна лікарня №2.

У районі також функціонують:

- 25 загальноосвітніх навчальних закладів, серед яких 2 ліцеї, 4 спеціалізовані школи та 1 гімназія;

- 27 дошкільних навчальних закладів.

В цих закладах навчається понад 13 тисяч учнів і виховується більше 5 тисяч дітей.

Крім того, в районі працюють шість позашкільних навчальних закладів (у т.ч. дві дитячо-юнацькі спортивні школи № 8 та № 10).

Заклади вищої та професіно-технічної освіти:

- відокремлений підрозділ «Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій» у м.Кривому Розі;

- факультет з підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Донецького юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ України;

- Криворізький державний комерційно-економічним технікум;

- Державний професійно-технічний навчальний заклад «Криворізький центр професійної освіти робітничих кадрів торгівлі та ресторанного сервісу»;

- Криворізький професійний гірничо-металургійний ліцей;

- Криворізький професійний ліцей;

- Криворізький професійний транспортно-металургійний ліцей.

Для задоволення духовних, культурних, творчих потреб мешканців району працюють заклади культури:

- два палаци культури;

- школа мистецтв;

- 6 бібліотек для дорослих;

- 4 дитячі бібліотеки;

- філія комунального закладу культури «Криворізький міський історико-краєзнавчий музей», музей-квартира заслуженого художника України Григорія Синиці;

- комунальне підприємство «Криворіжкнига»;

- кінотеатр «Олімп» ТОВ «Дрім-Волд».

Важливу роль в організації культурного та соціального розвитку дітей та підлітків виконують міський комунальний заклад «Палац культури «Мистецький» і комунальний заклад «Палац культури «Саксагань», які вже багато років є базовими центрами духовного життя мешканців району.

Серед закладів культури району особливе місце за своїм призначенням займає комунальне підприємство «Криворізький міський театр ляльок». Артисти театру завжди бажані гості на новорічних театралізованих виставах, на культурно-розважальних заходах міста та району.

Діяльність бібліотек району забезпечує збереження інтелектуальної культурної спадщини, сприяє її вивченню та розповсюдженню.

Книжковий фонд комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» по району складає 1 914 600 примірників (відвідувачі по району – 37 375 осіб). Книжковий фонд комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» по району – 115 886 примірників (відвідувачі по району –  33 554 особи).

Бібліотеки Саксаганського району виконують одну з найважливіших функцій - надають користувачам вільний і безкоштовний доступ до своїх фондів, залучаючи їх до досягнень світової науки і культури. Вони стали важливим чинником інтелектуального, духовного та етичного збагачення населення району.

В районі діють центри фізкультурно-спортивної спрямованості різних форм власності, які надають фізкультурно-оздоровчі послуги населенню району. До послуг населення: 3 стадіони, 3 плавальних басейни, 41 спортивна зала, 147 спортивних майданчиків, 16 стрілецьких тирів, 65 приміщень для занять фізичною культурою та спортом, автодром «Кривбас - Екстрім» як постійне місце проведення автокросу «Гонки на виживання».

Спортивна база району налічує:

- комунальні заклади: «Дитячо-юнацька спортивна школа №8», «Дитячо-юнацька спортивна школа №10», «Центр спорту для дітей, юнацтва та молоді «Олімп», «Центр дитячо-юнацької творчості «Сонях», «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник», на базі яких займаються спортом більше 2,5 тис дітей, підлітків і молоді;

- приватні та громадські організації: академія з футболу «Гірник», спортивний комплекс «Медіком», спортивно-розважальний комплекс «Ескоріал», фізкультурно-оздоровче товариство «Басай-Дай», клуб бойових мистецтв «Будокан», більярдні клуби «Імперія», «Підкова», тренажерна зала «Майстер-Клас», фітнес-клуби «CrossGYM» та FitCurves», учбово-стрілецький тир «Тайга».

В інфраструктурі району функціонує спортивний майданчик для занять воркаутом у сквері «Юність».

Але головною гордістю району є його мешканці, серед яких понад 200 осіб нагороджені нагрудним знаком «За заслуги перед містом» І, ІІ та ІІІ ступенів.

Життя Саксаганського району цікаве і багатогранне. Його неможливо описати  на декількох сторінках. З кожним днем район розвивається, і  сьогодні впевнено крокує шляхами української незалежності, а разом з ним і ми – саксаганці, створюємо його майбутнє, і якою буде історія району – залежить тільки від нас!

Вітання