Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

72-га річниця визволення України від фашистських загарбників

Той час настав, прийшла година,

ознаменована пора,

коли воскресла Україна,

мов цвіт, на берегах Дніпра.

          Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року 28 жовтня встановлено Днем визволення України від німецько-фашистських загарбників.

 


          Війна…. У цьому слові біль та сум матерів, стогін поранених, сльози сиріт. Це чорна, ганебна сторінка в історії людства. Це події, від яких несвідомо здригається кожна людина. Історія визволення України, як і всієї війни, писалася доблестю, самопожертвою воїнів, талантом полководців, героїзмом простого народу.

          Сімдесят два роки відокремлюють нас від того дня, тієї миті, коли на березі річки Прут був знову поставлений прикордонний стовп. Це був одна тисяча дев’ятий день Великої Вітчизняної війни! День визволення України!

          Воїни-українці зробили вагомий внесок у перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками: бойовими нагородами було відзначено 2,5 млн. осіб, українські маршали й генерали очолювали більше половини з 15 фронтів, які діяли в період боротьби з німецько-фашистськими загарбниками.

          Минають роки, покоління змінює покоління, але назавжди залишиться у серцях потомків пам’ять про ті буремні роки, коли здригалася рідна земля, горіли села, гинули тисячі мирних жителів. Нехай же квітує рідна Україна, безхмарного їй неба та сонячних днів!

          З нагоди святкування 72-ої річниці визволення України від фашистських загарбників в районі відбудуться:

          - о 10. 00 мітинг-реквієм «Слава волі України, повік не загине» біля братської могили 272 радянських воїнів, які загинули при визволенні м. Кривого Рогу 22 лютого 1944 р. та 7 комсомольців-підпільників, розстріляних у вересні 1943 р. (пр. Героїв-підпільників, 54а);

           - об 11.00 мітинг-реквієм «Вічна слава героям! Вічна слава вашому подвигу!» біля пам'ятника 118 робітникам і службовцям рудоуправління імені  Кірова, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни (вул. Володимира Великого, 14).

          Запрошуємо всіх мешканців району прийняти участь в урочистих заходах та віддати шану героям, загиблим під час визволення України від фашистських загарбників.