Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Дотація за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби

      14 травня 2012 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 року № 342 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року №246”, відповідно якої визначена спеціальна дотація фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби. Дотація за молодняк виплачується фізичним особам за утримання молодняку великої рогатої худоби в їх домогосподарствах та збереження його до певного віку на дату подання відповідних документів. Дотація почала діяти в Україні з червня 2012 року і здійснюється в рамках бюджетної програми «Державна підтримка галузі тваринництва».

        Якщо у домогосподарстві народилось теля, господар тварини має право отримати дотацію з державного бюджету за його утримання та збереження до певного віку (з трьох до п’ятнадцяти  місяців).

 

        Процедура подання заявки на отримання дотації дуже проста. Для отримання дотації за молодняк фізичні особи подають  за місцезнаходженням господарства  сільським, селищним чи міським радам копії таких документів:

-         паспортів великої рогатої худоби і ветеринарних карток до таких паспортів, а в разі утримання 10 і більше голів молодняку – виданий  в установленому порядку витяг з Єдиного  державного реєстру тварин:

-         паспорта особи;

-         довідки про відкриття рахунку в банку;

-         документа що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті.

        Зазначені документи приймаються щомісячно до 1 числа наступного місяця в порядку черговості їх надходження, про що робиться запис у журналі обліку. Підставою для внесення до журналу відомостей про наявність у фізичної особи молодняку великої рогатої худоби, крім вищезазначених документів, є запис у господарській книзі, що ведеться сільською, селищною чи міською радою.

        Сільські, селищні чи міські ради на підставі журналу обліку складають реєстр фізичних осіб, які мають право на отримання дотації за молодняк, за формою, встановленою Мінагрополітики, та надають витяг з                                   погосподарської книги, що підтверджує наявність молодняку у реєстрі фізичних осіб, а у разі, коли селищною чи міською радою не ведеться по господарський облік – довідку про підтвердження наявності на відповідну дату у зазначених в реєстрі фізичних осіб молодняку великої рогатої худоби, який народився в їх господарствах.

 

        На цьому процедура завершується. Для залучення все більшої кількості селян до участі в програмі, Уряд постійно її вдосконалює. Зокрема, з початку виплати дотації вік теля збільшився з 11 до 15 місяців, документи на неї приймаються щомісячно, а не щоквартально. Останнім нововведенням є те, що отримати державну підтримку можна не тільки за народжене у господаря теля, але й за набуте внаслідок переміщення (може бути придбане, подароване, обміняне тощо) та утримується в його господарстві протягом 3 місяців.

        За довідками та роз’ясненням щодо механізму виплати державної виплати дотації фізичним особам за утримання молодняка великої рогатої худоби звертайтесь до відділу економіки та промисловості  виконкому Саксаганської районної у місті ради (каб.420) та за тел.64-30-35.