Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Виборець має знати!

У сучасних демократичних державах основним способом утворення органів державної влади є організація та проведення демократичних виборів. Вибори — це демократичний спосіб формування та зміни персонального складу органів влади шляхом голосування.

Для того, щоб громадяни могли вільно обирати владу, здійснювати контроль за нею, вибори повинні проходити з дотриманням певних демократичних принципів, на основі яких здійснюються вибори і відповідно до змісту яких, їх можна вважати реальним волевиявленням народу, формою прямого народовладдя.

У суспільстві вибори виконують низку функцій:

- вибори є важливим інструментом реалізації народного суверенітету;

- за допомогою виборів громадяни залучається до процесу управління державою;

- вибори є способом формування і вираження громадської думки;

- вибори є основним способом легітимації влади в демократичних державах;

- вибори дають змогу громадянам здійснювати періодичний контроль за діяльністю влади;

- вибори сприяють представленню інтересів різних суспільних груп.

Політична свідомість громадян знаходиться на тому рівні, котрий дозволяє їм займати тверду політичну позицію та відстоювати свої конституційні права під час проведення виборів.

Завдяки виборам, що є формою безпосереднього народовладдя, органи державної влади в демократичному суспільстві отримують можливість функціонувати на законних підставах.

 

З повагою

Відділ ведення Державного реєстру виборців