Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як оформити спадщину на земельну ділянку

Згідно з нормами  Цивільного кодексу України, спадкування це перехід прав та обов’язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавець) до інших осіб (спадкоємці).

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Спадкування відбувається за заповітом або за законом (у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмова від її прийняття спадкоємцями за заповітом, неохоплення заповітом усієї спадщини).

До складу спадщини входять усі права та обовְ’язки, що належали   спадкодавцеві   на  момент  відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування необхідно спочатку особисто звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. При наявності оригіналу свідоцтва про смерть спадкодавця, нотаріус зобов’язаний відкрити спадкову справу і витребувати всі необхідні документи та довідки для видічі свідоцтва про право на спадщину, в яку входить земельна ділянка (пай). Якщо не буде вистачати якихось документів для оформлення права на спадщину, нотаріус витребує такі документи з архіву, або зобов’яже спадкоємця звернутися  до  суду для  встановлення юридичних фактів (спільного проживання, тощо).

Для  оформлення  спадку  на  земельну  ділянку  (пай)  спадкоємцям також  доведеться замовити оцінку такої земельної ділянки.  Такий обов’язок не поширюється на спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом. 

Після завершення процедури збирання необхідних документів та довідок нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та вносить відомості про перехід права власності на земельну ділянку (пай) на ім’я спадкоємця до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо спадкоємців декілька - нотаріус видає кожному з них свідоцтво про право на спадщину з зазначенням частки, яка спадкується.

Необхідно зазначити, що пропуск строку для спадкування не позбавляє права на оформлення власності на спадкове майно. Це питання вирішується у судовому порядку після отримання у нотаріуса відмови про видачу права на спадщину.

Також, при оформленні власності на спадкове майно необхідно звернути увагу, який документ на землю залишив після себе спадкодавець (Державний акт на права власності на земельну ділянку (пай), сертифікат на право на земельну частку (пай).

Державний акт на права власності на земельну ділянку (пай) - це документ, що підтверджує право власності на вже сформовану земельну ділянку, яка має чіткі встановлені межі, кадастровий номер.

 - це документ, який підтверджує право на виділення і формування земельної ділянки. Тобто, маючи на руках вказаний документ особа ще не є власником конкретної земельної ділянки, а лише наділена правом на витребування земельної ділянки (паю).

Якщо виясниться, що вказані документи видавалися, але спадкодавець за життя не встиг їх отримати, необхідно звертатися до суду для оформлення спадкового права на землю.