Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Правила реєстрації місця проживання малюка

Народження дитини – завжди хвилююча подія для кожної родини, це радість, "народження надії". Малюк – це нове життя, справжнє щастя.

Після того, як пара стає батьками – настає відповідальність за життя та добробут малюка. Реєстрація місця проживання новонародженого є обов’язком для батьків.

Відділом реєстрації місця проживання громадян Саксаганського району проаналізовано проблемні питання, які найчастіше виникають у батьків при реєстрації місця проживання малюка.

У зв’язку з цим, додатково надаємо роз’яснення щодо реєстрації новонародженої дитини.

1. Де може бути зареєстроване місце проживання новонародженої дитини?

Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає. Дитина не може бути зареєстрована в квартирі чи будинку, де не зареєстрований ні один з його батьків (усиновлювачі), або у випадках, де не проживає опікун або не знаходиться навчальний заклад чи заклад охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Наголошуємо, що при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників згода власника житла не вимагається.

Однак, у разі перебування житла в іпотеці, довірчій власності як способу забезпечення виконання зобов’язань додатково подається письмова згода відповідного іпотекодержателя або довірчого власника.

2. В який термін потрібно зареєструвати місце проживання дитини?

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

3. Де здійснюється реєстрація місця проживання?

Подати документи на реєстрацію місця проживання маленького Саксаганця можливо у відділі реєстрації місця проживання громадян виконкому Саксаганської районної у місті ради, Саксаганському відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації дитини; звернувшись до управління праці та соціального захисту населення під час призначення допомоги при народженні дитини або до Центру «Віза» та його територіального підрозділу у Саксаганському районі.

Також, батьки можуть скористатися комплексною адміністративною послугою «єМалятко» безпосередньо у пологовому будинку.

4. Які документи необхідні?

Серед документів, які необхідно буде подати батькам є:

  1. Заява про реєстрацію місця проживання, встановленої форми (заява формується та роздруковується із застосуванням засобів реєстру територіальної громади);
    1. Паспорти батьків;
    2. Витяг про державну реєстрацію народження відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України ( у разі державної реєстрації народження дитини матір’ю одиначкою);
    3. Свідоцтво про народження.
    4. Квитанція про сплату адміністративного збору (оплатити за послуги можливо через термінал, установлений в приміщенні відділу);

Звертаємо увагу, у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).