Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація щодо легалізації найманих працівників

Проблема легалізації праці залишається актуальною. Як свідчить практика багато роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.

А наймані працівники, в свою чергу, втрачають можливість користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям,  втрачають трудовий стаж, право на допомогу по безробіттю і пенсійне забезпечення. Отримуючи таким чином заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівники позбавляють себе можливості користуватись щорічними відпустками, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплати лікарняних листів, страхових виплат та  інше.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі у очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

З метою недопущення використання суб’єктами господарювання нелегальної найманої праці  в районі активно діє робоча група з питань функціонування об’єктів бізнесу.

Районною робочою групою, в межах наданих повноважень, щотижня проводяться рейди щодо виявлення фактів нелегального працевлаштування, під  час яких проводиться адресна роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання щодо забезпечення легальних трудових відносин з найманими працівниками та дотримання виплати мінімальної заробітної плати.

Так, протягом 2020 року проведено роз’яснювальну роботу на 305 об’єктах бізнесу, легалізовано 94 працівника.

Дуже важливо, щоб роботодавці долучилися до соціального діалогу, проявили свою громадянську свідомість та забезпечили європейський підхід до вирішення питань легального оформлення трудових відносин, а наймані працівники ніколи не погоджувалися працювати без належного оформлення трудових відносин.