Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи повинні спадкоємці, які не переоформили спадщину, сплачувати податок на землю

   Спадщина належить спадкоємцеві з часу її відкриття (частина п’ята статті 1268 Цивільного кодексу України). Тобто, з дня подання заяви про прийняття спадщини або з часу фактичного її прийняття спадкоємець законно користується та володіє спадковим майном, у тому числі і земельною ділянкою.

  Право розпорядження спадковим майном виникає у спадкоємця тільки після реєстрації права власності на майно в Державному реєстрі речових прав на підставі виданого нотаріусом свідоцтва про право на спадщину або відповідного рішення суду.

   Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (пункт 287.1 статті 287 Податкового кодексу України). Згідно з заповітом особа, яка є спадкоємцем, зобов’язана сплачувати земельний податок за користування землею.

  Податок за землю фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення (пункти 287.5 та 287.6 статті 287  Податкового кодексу України).