Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чому не можна спалювати листя?

   Навесні і восени в нашому місті проводяться суботники. Активні жителі та небайдужі городяни наводять лад на території парків, скверів та вулиць - збирають сміття і опале листя.

   Що ж відбувається потім? Зібране листя і трава деколи спалюється! Мабуть, не всі знають, що листя - це колосальний фільтр. Очищаючи повітря від забруднення, дерева накопичують в кроні токсичні речовини. Вони поглинають всі важкі метали. Тому при спалюванні шкідливі речовини, які дерева ввібрали не тільки з атмосфери, але також з грунту і води, переходять в повітря. При горінні викидаються окис вуглецю, сірчистий ангідрид, сажа, оксиди азоту, вуглеводні і, найголовніше, виділяються токсичні речовини діоксини, які надають дуже шкідливий вплив на організм людини.

   Особливо страждають від наслідків спалювання діти, які мають чутливу імунну систему, і літні люди, які страждають серцево-судинними, алергічними захворюваннями і захворюваннями дихальних шляхів. Концентрація шкідливих речовин в димі дуже велика. А деколи разом з листям горять і побутові відходи і різні види пластмас.

   Місцем розміщення опалого листя на сьогоднішній день може служити полігон ТПВ або спеціальні території, погоджені в установленому порядку для цих цілей.

   Згідно з рішенням Криворізької міської ради від 25. 07. 2012 № 1244 “Про внесення змін у додаток до рішення міської ради від 22. 06. 2011 № 448 “Про затвердження Правил благоустрою у місті Кривому Розі” до відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою притягуються особи, винні в спалюванні листя, трави, бур'яну, гілля, деревини, відходів виробництва, побутового сміття.

   Статтею  77-1 "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" КУпАП за вищезазначене правопорушення  передбачено накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.