Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні виборці Саксаганського району!

Чергові вибори народних депутатів проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Верховної ради України і не потребують окремого рішення про іх призначення.

Відповідно до ст. 76 Конституції України строк повноважень Верховної ради України становить п'ять років.

Отже чергові вибори народних депутатів України відбудуться  27 жовтня 2019 року.

Виборчий процес чергових виборів депутатів розпочинається за дев'яносто днів до дня голосування, Центральна виборча комісія оголошує про початок виборчого процесу не пізніш як за дев'яносто один день до дня голосування.

Відтак Центральна виборча комісія повинна оголосити про початок ви-борчого процесу чергових виборів народних депутатів України не пізніше 28 липня 2019 року, а виборчий процес розпочнеться з 29 липня 2019 року.

Минулі вибори в Україні показали, що списки виборців є незавжди досконалими: хтось не знайшов себе у списках виборців у день голосування, а померлий сусід навпаки був у цих списках.

Такої ситуації можна уникнути, якщо завчасно перевірити себе у списках виборців. Тим більше це слід зробити, якщо напередодні виборів особа змінила місце проживання, своє прізвище, ім’я чи по батькові або дату народження.

Якщо до 2009 року у списках, що лягли в основу Реєстру, були внесені дані з помилкою, яка не була виправлена, то і на сьогодні вона залишається невиправленою. Виправити її неможливо, якщо про неї не надійде повідомлення — особисто подана письмова заява виборця. На жаль, залишаються виборці, які за час існування Державного реєстру так і не знайшли можливості, щоб виправити виявлені ними на минулих виборах помилки (чи взагалі не знайшли себе у списках виборців), хоча напередодні кожного голосування голосно висловлювали своє обурення та невдоволення. Виборці зазвичай звертаються лише в останній день або, навіть, у день голосування, коли згідно чинного законодавства вносити зміни вже не можна. Вибори пройшли — про помилки забули і чекають, що вони зникнуть самі собою до наступних виборів.

То ж варто завчасно, зараз, поки ще є час до чергових виборів скористатись наданим правом звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого проживання для перевірки своїх даних, їх уточнення (за потреби) або виправлення виявлених раніше помилок.   

Виборець подає органу ведення Реєстру письмову заяву за формою, встановленою розпорядником Реєстру, із зазначенням відомостей про себе, і пред'являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця, - паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, копія якого додається до заяви. Орган ведення Реєстру може провести перевірку персональних даних виборця, зазначених у заяві, шляхом звернення до відповідних органів, закладів, установ, які щомісячно подають органу Реєстру виборців відомості для періодичного поновлення персональних даних Реєстру.

У виборців є додаткова зручна можливість перевірити, чи включені вони до списку виборців і за якою адресою, не виходячи з дому за допомогою програмного ресурсу «Особистий кабінет виборця», який розміщено на офіційному порталі «Державний реєстр виборців» у мережі Інтернет (www.drv.gov.ua).

Перевірити, чи включені Ви до Державного реєстру виборців, чи вірні  персональні дані занесені до бази даних Реєстру, Ви маєте змогу у відділі ведення Державного реєстру виборців виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою:

вул. Володимира Великого 32, каб. 201, 202, з понеділка до п’ятниці, з 8.30 до 17.00, перерва з 12.30 до 13.00.

Контактний телефон:   94-82-05