Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До свята Масляної

Прийшла Масляна –

Прийшла з млинцями.

Пригощає смачненько

Нас із вами.

Млинці пече круглі

До сметани,

Щоб сонцю радіти могли

Ми з вами.

Пригощайтесь діточки,

Тата й мами.

Зустрічайте весну-красну

Разом з нами.

                               І. Бевз

 

Суворі були в старовину зими, мороз стояв тріскучий, та так і норовив заморозити випадкових перехожих. З нетерпінням люди чекали приходу ласкавої весни. Тому й зустрічали Весну-красну весело, з великим розмахом, гучними гуляннями та смачними засмаженими варениками та млинцями з сиром, сметано, маслом. Від такого частування і стали називати свято Масницею. 

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, вареників, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам?

Колодій, Ма́сниця, Масляна, За́пусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини - ось скільки назв має це свято в Україні. В народних традиціях кожна з них мала свою обрядову специфіку.

Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни і весняного земле-робства.  В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували хліб, схожий на небесне світило – млинець. А ще веселилися від душі: розважали гостей потішками, коломийками, примовками, піснями та віршами.

Цього року Масниця завітає до нас 8 березня і продовжиться аж до 14 березня. Веселих і смачних вам свят. Смакуйте варениками, млинцями і до бібліотеки-філіалу №15 КЗК «Міська дитяча бібліотека» КМР приходьте, книги з тематичної виставки почитайте, рецепти запишіть, чим гостей розважити дізнайтесь.