Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Свято Водохреща 2019

Хрещення Господнє – третє і завершальне свято новорічно- різдвяного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща. Православні християни відзначають його 19 січня.

За день до Водохреща віруючі постять, а 18 січня відзначають Водохресний Вечір. Існує звичай для всієї родини, як і на Різдво, збиратися за столом. На вечерю готують пісні страви, кутю та узвар. Головна традиція свята – освячення води. В день Хрещення святять воду у всіх церквах, а також освяченню підлягають всі джерела води, такі як річки, ставки та озера, в які священнослужителі занурюють хрест. Від найдавніших часів Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік. Ця вода має силу очищувати та освячувати душу і тіло людини. Йорданською водою також окроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Тому багато хто намагається запастися святою водою на цілий рік.

Для тих же, хто є прихильником традиційних хрещенських занурень у воду, ще раз нагадуємо, що на території Саксаганського району не передбачені спеціально облаштовані для цього місця. Мешканці нашого району зможуть долучитися до святкування Богоявлення, відвідавши православні храми району, в яких 19 січня буде проведено традиційні богослужіння та обряди освячення  води.