Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про роботу районної робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів

З метою здійснення координації роботи з дотримання вимог чинного законодавства у напрямку щодо обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів у 2018 році проведено дев’ять засідань робочої групи, на яких розглядались питання: протидія тіньовому виробництву та обігу алкогольних, тютюнових виробів; упередження випадків продажу алкоголю, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років; проведення рейдової роботи в об’єктах бізнесу, в яких здійснюється реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Відповідно до затвердже-ного графіка протягом  2018 року членами робочої групи здійснено 52 рейди, обстежено 146 об’єктів бізнесу з питання дотримання вимог чинного законодавства щодо обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів; виявлення фактів порушення суб'єктами господарювання встановлених обмежень щодо продажу алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів, зокрема неповнолітнім.

Протягом 2018 року під час проведення рейдової роботи працівниками відділу ювенальної превенції Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області складено три адміністративні справи за ст. 156 ч. 2 КУпАП (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами в частині реалізації цієї продукції особам, які не досягли 18 років).

На засіданні адміністративної комісії виконкому Саксаганської районної у місті ради розглянуто два адміністративних протоколи, складених за ст. 156 ч. 2 КУпАП (продаж алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, неповнолітнім особам). Винесено постанови по справам про адміністративні правопорушення з накладанням адміністративних стягнень у вигляді штрафів на суму 510,00 грн. на кожного порушника.

Інспекторами Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області застосовуються оперативні заходи реагування на попередження та припинення фактів незаконного продажу підакцизної групи товарів, споживання алкогольних напоїв та паління тютюнових виробів в громадських місцях з притягненням порушників до адміністративної відповідальності. Так, за 2018 рік складено 702 протоколи, з них:

- ст. 156 ч. 1 КУпАП (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами без ліцензії) - 8;

- ст. 175-1 КУпАП (куріння тютюнових виробів в заборонених місцях) – 382;

- ст. 178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді) - 312.

Накладено штрафів на загальну суму близько 38 тис. грн.

Також особлива увага приділяється виявленню незаконного обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території ринків району. Так, у 2018 році під час обстеження ринків району виявлено реалізацію тютюнових виробів без відповідних дозвільних документів. Оперативно вжитими заходами тютюнові вироби було конфісковано у кількості 213 пачок. 

Керівників ринків суворо попереджено про необхідність дотримання законодавства у сфері реалізації алкогольної і тютюнової продукції та попереджено про персональну адміністративну відповідальність у разі його порушення.

Під час рейдової роботи у 2018 році районною робочою групою виявлено реалізацію підакцизних товарів без придбання відповідної ліцензії у 10 об’єктах бізнесу.

У відношенні до суб’єктів господарювання, які не відреагували на надані рекомендації щодо оформлення ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, було направлено листи до органів державного нагляду (контролю), а саме: до Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області та Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області.

За повідомленням Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області до порушників вимог ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» застосовано фінансові санкції у сумі 128,6 тис. грн.

Працівниками Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області з незаконного обігу вилучено 290 літрів алкогольної продукції. Припинили діяльність та на теперішній час не функціонують: кафе «Блюз» на вул. Покровській за ринком «Ювілейний»; приміщення за металевими воротами за ринком «Ювілейний» на вул. Покровській; павільйон «Чернігівське»  та кіоск «Шаурма» на мкр. Гірницькому, 36б.

Об’єкти бізнесу, в яких встановлено порушення чинного законодавства у сфері обігу алкогольних напоїв, а саме: кіоск у складі торговельно-зупиночного комплексу «Майдан Праці» гр. Глібової Т. А. на вул. Миколи Світальського та торговельний кіоск ФО-П Золотова А. Ю. на мкр. Сонячному, 50 - демонтовано.

З метою протидії тіньовим процесам надходження на споживчий ринок контрабандних та фальсифікованих тютюнових виробів з незаконного обігу вилучено 237 пачок тютюнових виробів за адресами: торговельні ряди ринку «Ювілейний», вул. Покровська, 26а/1 - 213 пачок; на зупинці громадського транспорту «Майдан Праці» - 14 пачок; мкр. Гірницький, 7а біля магазину   «АТБ» - 10 пачок.

Приділяється увага об’єктам бізнесу з виконання Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, а саме: в частині інформаційного забезпечення в них попереджувальних вивісок про заборону продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів неповнолітнім, об’яв про роботу телефону «гарячої лінії» 94-82-08 для інформування про виявлені факти продажу вказаної групи товарів особам, які не досягли 18 років, наявності ліцензій на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Робота по даному напрямку висвітлюється на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради.

Протягом 2018 року повідомлень на телефон «гарячої лінії» щодо реалізації підакцизної групи товарів неповнолітнім особам,  не надходило, на що слід звернути увагу і активізувати промоційні заходи в закладах освіти, культури, спорту, об’єктах бізнесу по роботі телефону «гарячої лінії».

Підготовлено сім інформацій щодо роботи районної робочої групи у напрямку обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів та висвітлено на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради.

Особлива увага приділяється профілактиці правопорушень, злочинів та інших негативних явищ серед дітей, в тому числі споживання ними алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відповідними структурними підрозділами.

У всіх закладах загальної середньої освіти району ведеться робота  постійно діючої комісії з превентивних питань та раннього виявлення неповнолітніх, схильних до вживання психоактивних речовин, алкоголю та тютюнових виробів. Регулярно оновлюються шкільні профілактичні стенди з даної тематики. Адміністраціями закладів організовано проведення  профілактичних рейдів щодо виявлення учнів, схильних до вживання тютюнових виробів на території школи та у мікрорайоні, результати фіксуються в актах.  

З учнями закладів загальної середньої освіти району постійно проводиться

профілактично-роз’яснювальна робота з теми: «Палінню – ні! Алкоголю – ні!», «Вплив алкоголю та тютюну на організм підлітків» через різноманітні форми, а саме: лекція, диспут, бесіда, анкетування і тестування, тренінг, рольова гра, семінар, круглий стіл, перегляд відеофільмів, конкурс малюнків, флешмоб, квест, створення учнівських презентацій, регулярні превентивні п’ятихвилинки.  

З дітьми «групи ризику» систематично проводяться індивідуальні профілактичні бесіди «Твоє здоров’я в твоїх руках», учні залучаються до виготовлення листівок «Школа – територія, вільна від тютюну, алкоголю, наркотиків». 

До  проведення  інформаційних лекцій з превентивних питань, виховних  годин, годин спілкування  на  тему «Міцне здоров’я – міцний дух» залучаються фахівці служби у справах дітей виконкому районної у місті ради, Криворізького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, інспектори патрульної поліції, працівники сектору ювенальної превенції, лікарі комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4», комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 5», комунального закладу «Криворізький Центр здоров’я».

Педагогічними колективами закладів загальної середньої освіти району проводяться лекції «Відповідальність батьків за фізичне та моральне здоров’я дитини», консультації, бесіди, батьківський всеобуч з використанням інтерактивних технологій.

Щорічно заклади загальної середньої освіти району беруть участь  у рекламно-просвітницькій акції «Життя яскраве без наркотиків, алкоголю, тютюну», місячнику пропаганди здорового способу життя «Бережи здоров’я з молоду», проводять заходи до Всесвітнього дня боротьби з курінням.

На базі комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості «Сонях» започатковано роботу гуртка соціально- реабілітаційного напряму «Підліток». Основною метою роботи гуртка є підготовка учнів-волонтерів-інструкторів для проведення роботи з однолітками з питань здорового способу життя, профілактики дитячої злочинності і правопорушень серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району.

З метою формування у свідомості молоді розуміння важливості ролі сім’ї у житті суспільства, зміцнення сімейних відносин, пропаганди здорового способу життя відділом у справах сім’ї і молоді у 2018 році організовано та проведено інформаційні зустрічі серед студентів та учнів закладів  вищої і професійно-технічної освіти району на тему: «Профілактика негативних проявів у молодіжному середовищі» та інформаційні зустрічі з робітничою молоддю району на тему: «Профілактика негативних проявів у молодіжному середовищі». Інформаційні зустрічі проходили із залученням фахівців обласного комунального закладу «Психоневрологічний диспансер м. Кривий Ріг».

Щоквартально проводиться засідання координаційних рад: з питань сімейної та гендерної політики; попередження насильства в сім’ї; протидії торгівлі людьми та з питань організації профілактичної роботи щодо припинення розповсюдження наркоманії в районі. Серед розглянутих питань:

- аналіз виявлення та обліку дітей і молоді схильних до вживання наркотичних та тютюнових виробів;

- звіт щодо боротьби з незаконним обігом наркотиків, організації та проведення профілактичної роботи з неповнолітніми, які вживають алкогольні, тютюнові чи наркотичні вироби;

- про організацію роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах за причин зловживання спиртними напоями.

У цілому відмічається позитивна динаміка профілактичної роботи з означеного питання, але аналіз вжитих заходів щодо незаконного обігу підакцизної групи товарів та протидії продажу алкогольної і тютюнової продукції неповнолітнім особам підтверджує про необхідність посилення та вдосконалення практичної роботи в даному напрямку.