Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Житло у спадок:

Здавалося, ще вчора ви жартували, сміялися, плакали разом, будували спільні плани на життя, інколи сперечалися чи навіть конфліктували, а сьогодні особливий світ, наповнений присутністю рідної людини, перестав існувати. "Назавжди" – те, що відмовляється сприйняти наша свідомість і що змушує нас почуватися безпомічними.

Смерть близької людини – те, з чим змиритися важко, нестерпно боляче і те, що пережив у своєму житті кожен із нас.

Найактуальнішим питанням є оформлення спадщини після смерті близької людини.

Зняти з реєстрації місця проживання померлу особу необхідно, оскільки без проведення цієї процедури, спадкоємці не зможуть вступити у права спадщини.

Для зняття з реєстрації місця проживання померлої особи необхідно звернутися до відділу реєстрації місця проживання громадян та надати пакет документів:

1. Заява (друкується у відділі);

2. свідоцтво про смерть;

3. паспорт особи, яка звернулась за послугою;

4. квитанція про сплату адміністративного збору    13 грн. 60 коп. (платіжний термінал знаходиться у приміщенні відділу).

Після того, як померлу особу буде знято з реєстрації місця проживання, із житла, яке знаходиться у приватній власності. необхідно звернутися до нотаріуса у встановлений законом термін (до півроку) для оформлення спадщини.

Існують такі види спадкування: свідоцтво на спадщину за законом, також договір довічного утримання.

Заповіт про спадщину – це письмовий документ на спадщину, який містить розпорядження людини на випадок смерті щодо належного їй майна, майнових прав. Заповіт обов’язково підлягає посвідченню нотаріусом і один примірник залишається у нотаріальній справі.

За відсутності заповіту, або якщо заповіт стосується лише частини спадщини, а не всього майна, відбувається спадкування за законом в порядку черговості.

Договір довічного утримання – це правочин за яким одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Незалежно від того, чи ви є спадкоємцем за законом або за заповітом, для прийняття спадщини у встановлений законодавством термін потрібно подати заяву нотаріусу.

Для визначення кола осіб, які були зареєстровані разом з померлим, нотаріус видає запит щодо реєстрації померлої особи та членів сім’ї , які були зареєстровані разом з ним на день смерті, інформацію на який надає відділ реєстрації місця проживання громадян. 

Право на спадщину відкривається за останнім місцем проживання померлого (населений пункт) або ж якщо воно невідоме – за місцезнаходженням нерухомого майна (його основної частини).

Врахуйте, що є можливість звернутися як до державного нотаріуса, так і до приватного. Насамперед, потрібно чітко знати, хто такий нотаріус і в чому полягає його компетентність, а потім обрати собі фахівця, орієнтуючись на отримані відомості. Заздалегідь поцікавтесь щодо професіоналізму, відповідальності та своєчасного вирішення питання.