Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Хто має право на отримання допомоги на дітей одиноким матерям

Однією із державних допомог є допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матерям (батькам) у разі смерті одного із батьків, які мають дітей віком до 18 років, якщо дитина навчається за денною формою здобуття освіти та не має своєї сім’ї допомога призначається на період навчання, але не більш як до досягнення нею 23 річного віку.

Для кожної сім’ї розмір допомоги різний, він залежить від кількості членів сім’ї, доходу та прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, оскільки розраховується, як різниця між 100% прожиткового мінімуму та середньомісячним доходом на одного члена сім’ї. На теперішній час прожитковий мінімум для дитини віком до шести років складає 1 921,00 грн., для дитини від шести до 18 років 2 395,00 грн.

Звертаємо Вашу увагу, що з липня 2020 року відбулись зміни у чинному законодавстві, згідно з якими допомога на дітей одиноким матерям не призначається, якщо працездатні члени сім’ї не навчались, не працювали, не сприяли своєму працевлаштуванню через центри зайнятості або не сплачували єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом трьох місяців у періоді, за який враховується дохід сім’ї.

Сім’ї, які протягом 12 місяців до місяця звернення за призначенням допомоги здійснили купівлю на суму, що перевищує 50 тис. грн. та сім’ї у власності яких є дві квартири чи мають більше одного автомобіля також не мають права на отримання допомоги.

Оскільки допомога на дітей одиноким матерям призначається на шість місяців для її подовження  громадянам необхідно надати до управляння праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради заяву про призначення допомоги та  декларацію про доходи та майновий стан.  

Одинокі матері, що звертаються вперше додатково надають витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України та копію свідоцтва про народження дитини.

З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 просимо надсилати пакет документів Укрпоштою або через сайти Міністерства соціальної політики України.

Для отримання додаткової інформації в управлінні праці та соціального захисту населення працює гаряча лінія за мобільним телефоном  0983602004.