Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Хрещення Господнє

19 січня відзначається Хрещення Господнє (Богоявлення, Йордань). Це свято завершує низку урочистостей різдвяно-новорічного циклу і є одним з найдавніших в християнстві. А відзначають його на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. 

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

Віддавна в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що ця вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

Сьогодні, однією з найпопулярніших традицій Хрещення є занурення в ополонку. Служителі церкви стверджують, що це досить молодий обряд і до очищення від гріхів він ніякого стосунку не має. Пірнати в ополонку – це народна забава, яка заряджає енергією і бадьорістю на весь рік вперед. Вважається, якщо викупатися в річці на Хрещення – не будеш хворіти. Але все ж до цього обряду варто ретельно підготуватися і не забувати про власну безпеку.

Для тих же, хто є прихильником традиційних хрещенських занурень у воду, нагадуємо, що цьогоріч на території міста та Саксаганського району не передбачено спеціально облаштованих місць для занурень. Також всі святкові богослужіння будуть проводитися обмежено. Такі заходи вимушені через недопущення масового скупчення людей та зменшення ризику інфікування гострою респіратороною вірусною хворобою COVID-19. Тож просимо вас поставитись відповідально до заходів безпеки та залишатися вдома.