Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Пам’ятаємо…

Як довго ця війна тривала.

Ні, не забути нам її!

І постріл в спину з-за дувала,

І в горах сутички, бої.

І на граніті сірім дати,

Над трунами слова промов ...

Ми довго будем пам'ятати,

І вам забути не дамо.

Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Вони виконували інтернаціональний обов’язок в Угорщині, Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках.

Та найстрашнішою була війна в Афганістані, і тривала вона довгих 10 років.

Через роки тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

Джелалабад, Кандагар, Газні, Кабул ... – 31 рік тому ці назви афганських міст щодня лунали в теле - та радіопрограмах, не сходили зі шпальт газет. Закінчувалася незрозуміла війна ...

15 лютого 1989 року став не лише днем виведення військ з Афганістану та завершенням військової операції, а й днем єдності афганського братства і вшанування світлої пам'яті тих, хто не повернувся.

Щоб мати майбутнє, треба пам'ятати і шанувати своє минуле, яким би гірким воно не було, тому що пам'ять є зв'язуючим ланцюжком поколінь … 

Сьогодні, 14 лютого 2020 року, біля пам`ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам, пройшов районний захід до Дня вшанування пам`яті учасників бойових дій на території інших держав.

На заході були присутні учасники бойових дій на території інших держав,

Батьки та матері загиблих в Афганістані, представники установ, підприємств та закладів району.

Голова Саксаганської районної у місті ради Валерій Беззубченко за активну громадську діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичного виховання підростаючого покоління та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Грамотою виконкому районної у місті ради нагородов Грамотами виконкому районної у місті ради членів Спілки Ветеранів Афганістану та воєнних конфліктів в інших державах Саксаганського району м. Кривого Рогу «Саланг».

Голова Спілки Ветеранів Афганістану та воєнних конфліктів в інших державах Саксаганського району м. Кривого Рогу «Саланг» Віталій Шатров вручив відзнаки Української Спілки ветеранів Афганістану.

Пам'ять загиблих та померлих воїнів-інтернаціоналістів присутні вшанували хвилиною мовчання.

На завершення заходу до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам відбулося урочисте покладання квітів.