Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Мандри ріднокраєм

Що може бути краще новорічних зимових канікул для великої туристичної родини? Всі гуртківці комунального позашкільного навчального закладу «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» Криворізької міської ради разом зі своїми керівниками під час зимових канікул вирушили мандрувати ріднокраєм за туристсько-краєзнавчими маршрутами м. Кривого Рогу.

Історичні умови буття українського народу породили самобутній феномен – козацтво. Воно втілювало в собі фізичне і духовне здоров’я нації, інтелектуальну силу, життєздатність, оптимізм та енергію. Вихованці гуртків військово-патріотичного напряму «Джура» та «Козацько-лицарський гарт» (керівники гуртків: Олександр Кучеренко, Олександр Попов) здійснили краєзнавчу подорож місцями Саксаганського та Центрально-міського району «Місцями православного козацького мистецтва. Археологічні пам’ятки та архітектура». Під час подорожі її учасники відвідали пам’ятки архітектури Храм Святого рівноапостольного Великого князя Володимира, Храм Святого Миколая Чудотворця,  Спасо-Преображенський кафедральний собор, поклали квіти біля пам’ятника Петра Калнишевського - державного, політичного і військового діяча, останнього отамана Запорізької Січі, побували на історичних розкопках  Старого міста, а також виконали різдвяні колядки з молодіжним гуртом «Санчо», що зустрілися учасникам подорожі біля театру імені Тараса Григоровича Шевченка на Арт - майданчику.

Не менш цікавою та незабутньою краєзнавчою екскурсією для вихованців гуртків «Спортивний туризм» та «Економічне краєзнавство» (керівники гуртків: Олександр Плужник, Сергій Покусай) стала екскурсія  до "Білої Гори" та місцевого Кресівського відвалу Покровського району. Про Білу Гору знають далеко не всі навіть у Кривому Розі, не кажучи вже про інших жителів України, хоча вона нині значиться на великомасштабних картах. Від підніжжя до вершини – сто тридцять метрів, вражає своєю красою, степовим біорозмаїттям і незвичайністю. Відвал отримав свою назву через білий колір гірської породи.  Він виглядає велично і романтично, адже красою місцевість зобов’язана не лише горі, а й затопленому кар’єру, невеликого мальовничого озера в оточенні своєрідних скель. Завдяки цьому відвал є популярним місцем відпочинку і навіть купання. Але куди цікавіше його використовують велосипедисти. Біла гора - традиційне місце для проведення даунхіл-спусків і крос-кантрі. Саме тут проводяться етапи аматорського кубка України з цього екстремального виду спорту.       

Кожного дня, подорожуючи рідним містом, діти активно займалися пішохідним туризмом на свіжому повітрі. Під час екскурсій та походів маленькі туристи подолали чималу відстань, щоб побачити нашу Криворізьку красу, та особисто пересвідчилися у величі  міста, в якому проживаємо.