Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Е-паспорт в «Дії» відтепер прирівняно до паспорта-книжечки

23 серпня 2021 року набула чинності стаття 14-1 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Закон юридично прирівняв цифровий біометричний закордонний паспорт та ID-картку в мобільному застосунку “Дія” до звичайних паспортів.

Відтепер, власники ID-картки та закордонного паспорта, зареєструвавшись на порталі Дія, мають змогу особисто переконатися: коли паспорт завжди з тобою.

Е-паспорти формуються виключно за бажанням особи, на ім'я якої оформлено паспорт у формі ID-картки або закордонний біометричний паспорт. Обидва е-паспорти генеруються безоплатно і в них, окрім основної, міститься додаткова інформація - про місце проживання та код платника податків.

Цифровий паспорт у Дії може пред'являтися на території України в багатьох випадках, коли потрібно посвідчити особу та/або підтвердити громадянство України. Це, наприклад:

- отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних, поштових послуг;

- подорожі залізницею або літаком у межах України;

- медичне обслуговування;

- здійснення банківських операцій;

- підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів;

- придбання окремих товарів у магазині, коли покупцеві треба підтвердити свій вік.

Дійсність паспорта в Дії можна перевірити через QR-код, який діє три хвилини. Завдяки цьому підробити, викрасти чи забути паспорт неможливо. А перевірити його дійсність кожен може через свій смартфон.

Цифрові документи – це надійно, зручно і безпечно. Користуйтесь!