Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Криворізьке північне управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує

Інформація стосовно діяльності органів ДПС України та роз'яснень податкового та митного законодавства

Офіційна зарплата – обов’язок роботодавця!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що виплата заробітної плати у «конвертах» - це поширений спосіб ухилення від сплати податків. Для держави – це ненадходження належних платежів до бюджету, а для працівників – у подальшому низький рівень пенсії та інших соціальних гарантій.

Роботодавці зобов’язані ставитися до цього питання відповідально. Наголошуємо на неприпустимість виплати «тіньової» зарплати та закликаємо роботодавців не порушувати законодавство. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням законодавства про працю в Україні, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність.

Громадянам також необхідно ставати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин.

Кожен громадянин має право на заробітну плату не менше від установленого законодавством мінімального розміру. Такі явища, як зарплата «у конверті» та робота без оформлення трудових відносин несе за собою багато негараздів як країні так і кожному працюючому. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Не менш важливим являється і той факт, що рівень надходження податку на доходи фізичних осіб та військового збору у бюджет знаходиться у прямій залежності від рівня нарахованої заробітної плати. Тому дуже важливо, щоб працівники отримували заробітну плату не «в конвертах», а офіційно, бо саме у такому випадку місцевий бюджет має стабільні надходження.

Добровільна сплата податків до бюджету з отриманих доходів має велике значення. Досягнення нової якості життя громадян потребує гармонійного балансу інтересів суспільства, держави і бізнесу, соціальної відповідальності платників податків. Підтримка роботодавцем ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов, а офіційне оформлення на роботу – соціальна захищеність найманого працівника.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

До уваги платників ПДВ!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що відповідно до п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок) платник ПДВ має право подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за встановленою формою (додаток 5).

У Таблиці зазначаються:

▼ види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

▼ коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

▼ коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку).

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку).

Отже, платник ПДВ може надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій до контролюючого органу Таблиці шляхом подання нової Таблиці, в якій зазначає такі види діяльності та відповідно коди товарів згідно УКТЗЕД та коди послуг згідно ДКПП.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Безоплатно отримано основний засіб: встановлення мінімально допустимого строку амортизації

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що амортизація – це систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Норми встановлені п.п. 14.1.3 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підпунктом 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ визначено мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів (крім випадку застосування виробничого методу нарахування амортизації).

У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку менше ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені п.п. 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ.

У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені п.п. 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.

Пунктом 23 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92 зі змінами та доповненнями, визначено що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Таким чином, у податковому обліку мінімально допустимий строк амортизації  вартості придбаного (безоплатно отриманого) (крім випадку застосування виробничого методу нарахування амортизації) основного засобу, що був у використанні, встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), однак він не може бути меншим за мінімально допустимі строки визначені п.п. 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

З початку року за результатами перевірок АЗС донараховано 350 млн грн штрафних санкцій

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

ДПС активізовано діяльність у напрямі боротьби з нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним в Україні. Для цього, зокрема, податківці беруть участь у міжвідомчих регіональних робочих групах, створених при обласних держадміністраціях.

Так, Нафтогазовою Асоціацією України надано перелік по 475 суб’єктам господарювання, які на їх думку, працюють з порушенням чинного законодавства.

За результатами доперевірочного аналізу отриманої інформації на наявність ризиків проведено 324 та розпочато 13 перевірок, встановлено 238 порушень законодавства з питань обігу пального, донараховано більш ніж
25 млн грн штрафних та фінансових санкцій.

Загалом з початку року ДПС для запобігання та виявлення порушень законодавства платниками податків, які здійснюють торгівлю пальним, проведено 745 фактичних перевірок АЗС, до порушників законодавства застосовано 350 млн грн штрафних (фінансових) санкцій.

Крім того, за результатами контрольно-перевірочних заходів з незаконного обігу вилучено 592,9 тис. літрів пального на загальну суму 15,5 млн грн, а саме:

- дизельного пального – 304,6 тис. літрів на суму майже 7,6 млн грн;

- бензину А-92 – 39,9 тис. літрів на суму 972,8 тис. грн;

- бензину А-95 – 205,2 тис. літрів на суму 6,4 млн грн;

- газу скрапленого – 43,2 тис. літрів на суму 621,4 тис. гривень.

За результатами контрольно–перевірочних заходів припинено діяльність 25 АЗС та вилучено 86 одиниць обладнання, за допомогою якого здійснювався незаконний продаж пального, на загальну суму 8 млн гривень.

Нагадаємо, що з метою подолання критичної ситуації на нафтогазовому ринку відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 29 активізовано діяльність міжвідомчих регіональних робочих груп для проведення спільних заходів з метою боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним в Україні, створених при обласних Державних адміністраціях рішенням Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 року.

Представники Державної податкової служби разом з представниками національної поліції, ДФС, ДСНС, Держархбудінспекції, Держпраці, Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, Мін’юсту та органів прокуратури постійно беруть участь у 26 постійно діючих робочих групах та спільних заходах з відпрацювання підприємств, які працюють з ознаками ризиків порушення законодавства з питань обігу пального.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/465769.html

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Чи є платниками земельного податку платники єдиного податку?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Натисніть для перегляду повного тексту документа