Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні одержувачі житлових субсидій! Увага!

14. 04. 2021 Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про посилення адресності надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів для того, щоб надати кошти на оплату комунальних послуг тим категоріям громадян, які насправді її потребують.

Постановою передбачені додаткові обмеження, що будуть підставою для відмови у призначенні українцям житлових субсидій. Зокрема, враховуватимуть отримані претендентами на виплати доходи від депозитів та дивіденди від цінних паперів. Увагу звертатимуть і на вартісні одноразові покупки, придбання іноземної валюти, банківських металів, наявність депозитів, а також на випадки перетину кордону.

Тож, до Порядку надання населенню субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21. 10. 1995 № 848, внесено зміни.

1. З травня 2021 року призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нових заяв про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Протягом травня - вересня 2021 року документи, необхідні для призначення житлової субсидії, приймаються від громадян управлінням праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради, крім визначених способів їх надання, також  у паперовому вигляді.

2. Передбачено скасування функціонування районної комісії, що виносить рішення щодо призначення в окремих випадках житлових субсидій. Відтепер про виняткові ситуації громадяни будуть вказувати у бланках заяв та декларацій, які також передбачено змінити.

3. Удосконалення порядку надання житлових субсидій населенню передбачає повний перехід на готівкову форму виплати.

Відтепер, житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має такі активи або витрати:

1. Протягом року перед зверненням по призначення субсидії купив земельну ділянку, квартиру (будинок), інше нерухоме майно, транспортний засіб (механізм), цінні папери та інші фінансові інструменти, віртуальні активи, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату операції перевищувала 50 тис. грн.  криптовалюти (або криптоактиви), такі як Bitcoin, Ethereum тощо. 

2. На дату призначення житлової субсидії має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, коли призначається житлова субсидія. Оскільки прожитковий мінімум для працездатних з 1 січня 2021-го встановлено на рівні 2270 гривень, то йдеться про (2270 × 25) 56 750 гривень.

3. Протягом року перед зверненням по субсидію чи її “автоматичним” призначенням здійснив операції з купівлі іноземної валюти (готівкової чи безготівкової), а також банківських металів на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

4. Також житлова субсидія не призначається, якщо хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного. Й таким чином. за інформацією ДПС та Пенсійного фонду, не мав жодних доходів, що враховуються при призначенні субсидій. Або ж мав середньомісячний сукупний дохід, що не перевищував розміру мінімальної заробітної плати. Також субсидію не призначать, якщо за таку особу не сплачено бодай мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. з 1 січня (6000 грн) та з 1 грудня (6500 грн). А отже, буде змінюватися мінімальний страховий внесок з ЄСВ:

з січня по листопад - 1320 грн. (6000 х 22%);

за грудень – 1430 грн. (6500 х 22%).

5. Ще одне обмеження пов’язане з перебуванням претендентів на субсидію за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами.

          Для призначення житлової субсидії протягом травня-вересня 2021 року необхідно надати (в паперовому чи електронному вигляді):

- заяву;

- декларацію

- довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у порядку, встановленому цим Положенням. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

- копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

- договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

- додаткові документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби).

Заява і декларація вважаються такими, що не подані, у разі, коли:

- не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний стан, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- не внесені у повному обсязі відомості про членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний зв’язок з особою із складу домогосподарства, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- не зазначені відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків, а також номер мобільного телефону заявника;

- відсутня згода на обробку персональних даних про членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії, даних про доходи та майно.

Питання призначення житлової субсидії може розглядатися структурним підрозділом з питань соціального захисту населення до 50 днів.

Опрацювання документів, направлення запитів щодо доходів громадян та необхідної інформації – 10 днів. Протягом 30 днів з дня подання заяви заявник має право надати додаткові документи, які не подано одночасно із заявою, але впливають на розрахунок субсидії. Потім управлінням праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради протягом 10 календарних днів з дня подання повного пакету документів документів та отримання інформації приймається рішення про:

- призначення житлової субсидії;

- непризначення житлової субсидії (у разі, коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення);

- відмову в призначенні житлової субсидії.

Враховуючи вищевикладене, управлінням праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради протягом травня - вересня 2021 року будуть прийматись документи, необхідні для призначення житлової субсидії, за талонною системою. Замовити талон на прийом до спеціаліста для надання нових заяви та декларації можливо за телефонами Єдиної приймальні: 0983602004, 94-72-42.