Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

ОБЕРЕЖНО – підступний лід!

Тепла зима не сприяла утворенню льодового покриву водойм, однак це не заважає любителям зимової рибалки вишукувати місця, де крига на перший погляд здається надійною. На жаль цієї зими на території району вже потонула 1 людина. Необережність рибалки призвела до трагедії.

Тож пригадайте самі та обов’язково розкажіть дітям правила, яких необхідно дотримуватися виходячи на лід:

- не виходьте на лід, якщо на водоймищі є ознаки провалу людей; бажано йти по льоду лише там, де вже пройшли люди.

- якщо ви першим виходити на лід – не перевіряйте міцність криги ударом ноги. Треба знати, що найбільш небезпечні місця зимового водоймища там, де вмерзлі в лід корчі, очерет, краї водоймища, ділянки з сильною течією, місця скиду промислових, дренажних або інших вод;

- пересуватися по льоду треба обережно, не поспішаючи, звертаючи увагу на підозрілі ділянки на кризі;

- до уваги рибалок: не робіть багато лунок на обмеженій території та не збирайтеся біля них великими групами;

- якщо під час руху лід почав тріщати, на ньому з’явилися тріщини, вода, потрібно негайно повернути назад, причому перші кроки робити не відриваючи підошви взуття від поверхні.

Найголовніше! Не виходьте на лід з початком відлиги!

Якщо на ваших очах людина провалилася під кригу - негайно сповістіть рятувальників і всіх хто є поруч. Оцініть власні можливості, щоб не перетворити власні зусилля по наданню допомоги в ще одну трагедію. Наближайтесь до ополонки повзком, розкинувши руки, підкладіть під себе що-небудь для збільшення площі опори. Не підповзайте до краю пролому: киньте постраждалому ремені, шарфи, протягніть дошку, жердину тощо. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід та відповзайте з ним до безпечної зони. Спробуйте його зігріти. З метою попередження негативних наслідків негайно викликайте швидку допомогу!

Шановні батьки! Не дозволяйте гратися дітям біля водоймищ без догляду дорослих, обов’язково роз’ясніть дітям щодо небезпеки, яку таїть в собі крига водойм!