Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

14 жовтня святкуємо Покрову Пресвятої Богородиці, День захисника України та День Українського козацтва

14 жовтня відзначається Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найбільш шанованих свят Православної Церкви. Для України це свято є не лише церковним, в цей день ми також відзначаємо День захисника України та День Українського козацтва.

Свято Богородиці прийшло в нашу країну за часів Київської Русі  з Візантії, одразу після запровадження християнства. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом, взяло в облогу столицю Візантійської імперії - Константинополь. Мешканці Константинополя з молитвою звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. Богородиця, з'явилася перед ними та вкрила їх своєю покровою. Після цього військо Аскольда вже не могло побачити цих людей. Вражений цим дивом Аскольд та його дружинники після цього хрестилися.

Особливо шанували Богородицю - Покрову й запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в Її честь, а також ікону «Козацька Покрова». Цього дня вони проводили ради, обирали кошових, старшин чи гетьмана.

У відповідності з Указом Президента від 2014 року, 14 жовтня стало офіційним неробочим днем для українців. В документі зазначається, що День захисника України відзначається з метою вшанування мужності та героїзму захисників, незалежності і територіальної цілісності України, сприяння зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

В житті ми часто спостерігаємо, як сьогодення перекликається з давніми традиціями. Саме тому, вже сьомий рік поспіль, День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різні часи захищав нашу землю від ворога і продовжує захищати її зараз, коли на Сході України йде боротьба за її незалежність і суверенітет.

Тож, щиро вітаємо всіх мешканців району зі святом! Теплої та затишної вам осені!