Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні мешканці району!

На сьогодні оформлення електронної петиції серед громадян району є досить актуальним зверненням та, однак, при її оформленні не кожен громадянин володіє інформацією щодо порядку її подання та розгляду. Як показав аналіз поданих електронних петицій на офіційний вебсайт виконкому Саксаганської районної у місті ради, деякі громадяни мають труднощі щодо їх оформлення та порядку розгляду, тому виникла необхідність у наданні окремих роз’яснень.

Електронна петиція – це особлива форма колективного звернення громадян, що здійснюється через визначений спеціалізований офіційний вебсайт. Петиція повинна стосуватися питань місцевого значення, віднесених до компетенції відповідної територіальної громади та органу місцевого самоврядування.

Суттєвою перевагою колективного звернення громадян у формі електронної петиції є насамперед зручність, оскільки зникає потреба фізично збирати підписи на підтримку петиції. Достатньо зареєструватись, викласти своє звернення на сайті та спостерігати за кількістю голосів поданих на підтримку петиції.

Також важливим є елемент публічності, адже електронну петицію з моменту її оприлюднення може прочитати та підтримати кожен громадянин. З питанням, яке виносить автор (ініціатор) петиції, мають можливість ознайомитись представники засобів масової інформації, депутати ще до набрання такою петицією необхідної кількості голосів.

Зверніть увагу: петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики щодо вчинення терористичних актів, посягання на права і свободу людини, матеріали та заклики, які містять передвиборну агітацію, рекламу товарів, робіт та послуг.

Електронна петиція не може містити назву юридичної чи фізичної особи без її на це згоди.

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) петиції, місце проживання, адресу електронної пошти.

На вебсайті, що здійснює збір підписів, обов’язково зазначається дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

Відповідальність за зміст електронної петиції несе її автор (ініціатор).