Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День Святих первоверховних апостолів Петра і Павла

День Петра і Павла – важливе церковне свято. За давніми легендами, Петро був свідком перших чудес, здійснених Ісусом. А ось Павло спочатку був гонителем християн і зустрівся з Ісусом вже після чуда воскресіння. Обидва учні прийняли мученицьку смерть в ім'я свого учителя. На згадку про них, православні віруючі щорічно відзначають свято Петра і Павла. Дата християнського торжества є неперехідною, тому його святкують щорічно, 12 липня.

День Петра і Павла здавна вважається екватором літа, коли природа починає готуватися до осені та холодів. «Прийде Петрок – зірве листок» - саме так говорили древні слов'яни та стверджували, що саме з цього дня з дерев починають падати листя. Саме з 12 липня починається зменшення світлового дня.

В давнину, у день Петра і Павла, люди прибирали свої домівки та оздоблювали ікони святковими рушниками, а потім влаштовували пишні вечері, проводячи час з сім'єю та гостями. Було прийнято готувати так звані сирні мандрики, бо саме вони були головною їжею апостолів під час подорожей по світу. Звідси і походить сама назва ласощів. Також влаштовували ярмарки з торгами, народні гуляння з танцями та піснями. Традиції святкування збереглися й до наших днів.

В цей день заборонено займатися важкою працею, прибирати, працювати на городі чи в саду і, звичайно, прийнято йти до церкви на урочисту літургію.

З нагоди свята 12 липня у всіх православних храмах нашого району відбудуться урочисті святкові богослужіння. Тож, відкладіть в цей день всю важку роботу і просто радійте гарному літньому дню!