Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звіт спостережної комісії районної у місті ради за результатами роботи протягом 2020 року

З метою соціального захисту прав, свобод і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання в районні працює спостережна комісія виконкому районної у місті ради, утворена відповідно до рішення Саксаганської районної у місті ради від  15 квітня 2020  року  № 147 «Про створення спостережної комісії виконкому районної ї у місті ради, затвердження складу та Положення про неї у новій редакції».

У своїй діяльності спостережна комісія  керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії  та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» зі змінами та іншими нормативно – правовими актами.

Протягом 2020 року організація роботи комісії здійснювалася відповідно до затверджених планів роботи спостережної комісії районної у місті ради на кожен рік окремо.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання, які проводяться раз на місяць. Протягом 2020 року спостережною комісією виконкому районної у місті ради проведено 11 засідань.

Рішення комісії згідно порядку денного  приймалися колегіально, відкритим голосуванням. Всі засідання спостережної комісії були оформлені протоколами та підписані головою комісії.

Для здійснення ефективної роботи спостережної комісії щодо організації громадського контролю за поведінкою осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання та проведення виховної роботи протягом невідбутої частини покарання, закріплення результатів виправлення і ресоціалізації останніх ведеться журнал обліку осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання, які проживають в районі та журнал особистого прийому звільнених, від відбування покарання. Журнали обліку заповнюються на підставі інформації органів і установ виконання покарань постійно.

Станом на 10 грудня 2020 року на обліку спостережної комісії перебуває 48 осіб, з них звільнилась 41 особа, звільнених від відбування покарання умовно – достроково вісім осіб, сім осіб мають бути звільненні на початку 2021 року.

До управління праці та соціального захисту населення станом на 10 грудня 2020 року надійшло тридцять шість повідомлень з Саксаганського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області про звільнення осіб, що були позбавлені волі та дванадцять повідомлень з установ виконання покарань.

До управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради особисто звернулась одна особа звільненна з місця позбавлення волі, якій надано консультацію щодо отримання матеріальної допомоги, після оформлення якої, у зв’язку зі скрутною життєвою ситуацією отримала 500 грн. з міського бюджету.

 Перед департаментом соціальної політики виконкому Криворізької міської ради спостережна комісія районної у місті ради у II кварталі 2020 року порушила клопотання про можливість включення при формуванні бюджету міста на 2021 рік, суми необхідної для здійснення соціальної підтримки осіб, звільнених від відбування покарання, з розрахунку 745 грн. на одну особу.  

Спостережна комісія співпрацює з Криворізьким міськрайонним центром зайнятости, за інформацією якого, безробітні з числа осіб, звільнених з установ виконання покарань, користуються послугами центру зайнятості в повному обсязі, з двох осіб вказаної категорії, звернувшихся за допомогою у працевлаштуванні, одну працевлаштовано.

З метою запобігання вчиненню повторних злочинів та профілактики соціально небезпечних хвороб Криворізьким міським центром соціальних служб  для сім'ї, дітей та молоді, управлінням праці та соціального захисту населення постійно проводиться інформаційна робота з особами, яких взято на облік, що в разі відмови рідних та близьких проживати спільно є можливість сприяння у вирішенні питання проживання у комунальній установі «Будинок нічного перебування» Криворізької міської ради.

Робота спостережної комісії районної у місті ради і надалі буде спрямована на неухильне виконання покладених на неї завдань.