Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ ведення Державного реєстру виборців

З моменту утворення відділу постійно здійснюється робота, спрямована на забезпечення виконання на території району вимог Конституції України, Закону України «Про Державний реєстр виборців», нормативно-правових та розпорядчих актів Центральної виборчої комісії, рекомендацій відділу адміністрування Державного реєстру виборців Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Станом на 01.11.2018 у базі даних Державного реєстру виборців зберігається понад 104673 тисячі записів про виборців, які проживають на території Саксаганського району. База даних Реєстру захищена від несанкціонованого доступу технічними засобами та організаційними заходами. Автоматична інформаційно-телекомунікаційна система «Державний реєстр виборців» має атестат відповідності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та свідоцтво про державну реєстрацію бази персональних даних Реєстру.

Відділом забезпечується повне і своєчасне виконання заходів періодичного поновлення бази даних Державного реєстру виборців. Це, зокрема, опрацювання записів відомостей періодичного поновлення Реєстру; підготовка та видання наказів з питань ведення Державного реєстру виборців; виконання доручень Розпорядника Реєстру про знищення кратних записів бази даних; прийняття заяв від виборців.

Відділом налагоджена дієва співпраця з суб’єктами подання відомостей: відділом реєстрації місця проживання громадян виконкому Саксаганської районної у місті ради, Саксаганським районним відділом у м. Кривий Ріг Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, Саксаганським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану, військовою частиною 3011, комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі», установами охорони здоров’я що у свою чергу забезпечує вчасне отримання та опрацювання даних про виборців. У період з січня по жовтень 2018 року включно було опрацьовано 147 відомостей періодичного поновлення, у тому числі – 10434 рядків вхідних відомостей.

Відділом проводиться постійний візуальний та автоматизований контроль повноти та достовірності даних про виборців, що містяться у Реєстрі. Всього перевірено та виправлено 13214 записів. Проведено перевірку осіб, щодо набуття громадянства відповідно до Указів Президента України. Проводились заходи спрямовані на виявлення фактів невключення виборців до бази даних Державного реєстру виборців, особливо тих, яким виповнилося 18 років.

Враховуючи, що Державний реєстр виборців - це система, яка висуває жорсткі вимоги щодо повноти, цілісності та коректності інформації про виборців, відділом ведення Державного реєстру виборців до органів, які відповідно до Закону України «Про Державний реєстр виборців» подають відомості про виборців, було направлено запити щодо уточнення персональних даних, зареєстрованого місця проживання, належності до громадянства, місця народження, підтвердження факту смерті та з інших питань. Протягом звітного року відділом підготовлено 87 запитів до суб’єктів подання відомостей на 947 виборців.

Станом на 01.11.2018 підготовлено 543 накази керівника відділу, що стосуються 11805 записів про виборців, зокрема, 121 наказ про внесення до Реєстру (504 записів), 179 наказів про зміну даних (3835 записи), 68 наказів про знищення даних (1669 записів), 86 наказів про вибуття виборців (4213 записів), зміни виборчої адреси – 86 наказів (1570 записів), зміни місця народження за змінами АТУУ – 2 накази (9 записів), усунення кратних включень – 1 накази (5 записів).

Протягом звітного періоду уточнювались дані та вносились відповідні зміни у Довідник виборчих дільниць на постійній основі, що утворені на території Саксаганського району м. Кривий Ріг. Відповідні подання були направлені відділом до Центральної виборчої комісії для підготовки постанови.

Також, відділом постійно ведеться картографічний облік виборчих дільниць у підсистемі «Геоінформаційна система ДРВ» в автоматизованій інформаційно-комунікаційній системі «Державний реєстр виборців».

З метою правової освіти населення, інформування виборців про діяльність виконавчих органів районної у місті ради, роз’яснення прав громадян, що стосуються Державного реєстру виборців, проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед членів територіальної громади шляхом участі у Єдиних днях інформування трудових колективів, участі у «круглих столах» з обговорення законопроектів, здійснювались виступи на радіо, розміщувались інформації на офіційному сайті виконкому районної у місті ради. З 2014 року запроваджено захід «День майбутнього виборця» з учнівською та студентською молоддю району. Метою заходу є запобігання випадків неточностей у відомостях про виборців, виявлення відсутності у Реєстрі, розширення обізнаності молоді в питаннях реалізації їх виборчих прав, передбачених Конституцією України, ознайомлення з нормами Закону України «Про Державний реєстр виборців». 

 

З метою запобігання внесенню некоректних записів до бази даних Державного реєстру виборців для керівників та відповідальних працівників органів, закладів, установ, які відповідно до законодавства подають відомості про виборців, відділом ведення Державного реєстру виборців щомісяця проводяться методично-консультаційні дні.

Для організації прийому громадян, членів дільничних виборчих комісій з питань уточнення персональних даних у приміщенні відділу обладнано місце для проведення прийому, стенд для розміщення інформації, яка роз’яснює права та обов’язки виборців, розміщено зразки заяв щодо включення до Державного реєстру виборців особи, яка проживає на території України, внесення змін до персональних даних, виборчої адреси виборця, тимчасової зміни місця голосування виборців без зміни виборчої адреси. Для зручності виборців копії документів, які підтверджують особу та громадянство, а також факт змін у виборчій адресі чи персональних даних, що додаються до заяви виборця, виготовлялися працівниками відділу. Працівниками відділу постійно надається безоплатна правова допомога громадянам.

Протягом звітного року до відділу звернувся 51 виборець, з питань:

‒ щодо змісту особистих персональних даних у Реєстрі;

‒ щодо зміни персональних даних та включення до Реєстру.

 

На офіційному веб-сайті «Державний реєстр виборців» функціонує програмний ресурс «Особистий кабінет виборця», в якому громадяни мають змогу перевірити інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців. У 2018 році надійшло 5 звернень від виборців щодо змісту своїх персональних даних, які містяться у Реєстрі. Протягом доби на вказану виборцем електрону адресу надійшли відповіді щодо змісту персональних даних у Державному реєстрі виборців.

Відповідно до Закону України «Про окуповані території» та внесені зміни до Закону України «Про Державний реєстр виборців» відділ здійснює підготовку відповідей на запити  Саксаганського районного відділу у м. Кривий Ріг Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області про місце реєстрації громадян, які прибули з АР Крим та м. Севастополя для оформлення паспорта, вклеювання фотокартки, тощо. В звітному році відділ отримав 21 такий запит. Крім того, обсяг робіт  та навантаження на працівників у відділі збільшились, оскільки громадяни, які прибули з територій Донецької та Луганської областей мають право безпосередньо звернутись до відділів реєстру виборців для отримання відомостей про себе для здійснення процедур з обміну паспорта, вклеювання фото, тощо. Такі звернення опрацьовуються відділом невідкладно.

Усі організаційні заходи, передбачені планами роботи відділу, календарним планом виконкому Саксаганської районної у місті ради були проведені відділом вчасно та у повному обсязі, про що свідчить відсутність нарікань з боку розпорядника Реєстру, відділу адміністрування, позовів до суду від громадян щодо дій відділу ведення Державного реєстру виборців. Працівники відділу протягом звітного періоду постійно залучались для проведення знаменних державних подій, святкових заходів та урочистостей.

Працівники відділу постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня шляхом самоосвіти, прийняття участі в навчанні посадових осіб виконкому районної у місті ради, відвідування курсу підвищення кваліфікації. Розпорядник Державного реєстру виборців надав можливість не рідше 1 разу на квартал проходити тестування за темами: «Державний реєстр виборців», «Робота в АІТС», «Операційна система MS Windows XP», «Нормативні документи Державного реєстру виборців» та інші. За сприянням Центральної виборчої комісії та Міжнародної фундації виборчих систем, Центром управління навчання учасників виборчих процесів були проведені тренінги для органів Державного реєстру виборців. У вересні 2018 року працівники відділу пройшли навчання на тему «Взаємодія органів Державного реєстру виборців з виборчими комісіями», про що отримали відповідний сертифікат. 

 

 

 

Завідуюча відділом ведення Державного реєстру виборців Т. Бурік