Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Боротьба з амброзією

Амброзія - рід однорічних та багаторічних трав родини Айстрові, яка нараховує близько 40 видів і розповсюджених в багатьох країнах як карантинні бур'яни. В межах України найпоширеніша - полинолиста амброзія.

         

Амброзія досягає висоти 60-140 см, іноді понад 2 м, але частіш за все близько 1 метра. За якихось 2-3 роки одна рослина здатна створити справжні «джунглі», адже природа нагородила рослину неймовірною живучістю, стрижневий корінь здатний проникати вглиб ґрунту до чотирьох метрів. Розмноження іде тільки насінням, але навіть одна рослина здатна дати 30 000 - 150 000 насінин. Період цвітіння і вироблення пилку-алергену у амброзії - з липня по жовтень.

Нові рослини сходять після дощів з квітня по серпень, тобто п'ять місяців на рік. Насіння тривалий час зберігає схожість у теплому навколишньому середовищі. Здатність до проростання зберігають як стигле, так і недозріле насіння, а в грунті - зберігається до 40 років. Амброзія швидко розповсюджується і сильно осушує грунт у культурних посівах, викликаючи пригнічення посіяних рослин, крім того це один із найпоширеніших і надзвичайно підступних бур’янів, який спричиняє алергію у тварин та людей!

Алергенні здібності у амброзії є тільки під час цвітіння. До початку цвітіння вона наносить шкоду тільки рослинам, які поруч, забираючи вологу, світло та пригнічуючи інші рослини. Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі піднімаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань і, потрапивши в органи дихання людей, очі, ніс, бронхи, викликають слизотечу, погіршують зір. Підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих - приступи астми.

Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Проблеми зі знищенням амброзії полинолистої в межах населеного пункту виникають щороку.

Найефективнішим способом боротьби з амброзією полинолистою в межах населених пунктів є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування, висапування до початку її цвітіння, з подальшим знищенням решток. Також ефективним, але і більш енергомістким способом є залуження засмічених ділянок, наприклад, газонними травами. Після скошування амброзія інтенсивно відростає, тому процедуру необхідно проводити не менше 3 - 4 разів за літо. Викошувати слід до коріння, адже доросла рослина дає нові пагони вище кореневої шийки (просте скошування не допомагає). Косити рослини слід після появи так званих чоловічих пагонів, тоді рослина втрачає здатність відновлюватись. А на великих площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим.

Отже, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, це обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи.