Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Масляна

Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. 

Традиційною основною стравою на Масляну є млинці. Їх можна готувати різними способами і давати різноманітну начинку, проте є головне правило, якого треба дотримуватись – млинці мають мати форму круга. Це пов’язано з тим, що круг символізує один із найбільших атрибутів весни – сонце.

З млинцями, головною стравою Масляної, пов'язують безліч прикмет. Якщо млинці вдавались пишними, то й рік буде гарним та благополучним, а от гливкі млинці, що пеклись погано – пророкували господарям дому невдачі та проблеми.

Зустрічаються й прикмети, які стосувались розваг на Масляну. Наприклад, вірили, чим сильніше розгойдатись на гойдалці, тим щасливішим можна було стати, або ж якщо з'їхати з гірки далі, ніж сусід, то й врожай у вас буде кращий. Також, на Масляну прогнозували погоду на літо: якщо холодно – літо буде теплим, а як йде дощ – осінь буде багатою на гриби.

У народі, давнім звичаєм на Масляну вважалось робити опудало Марени. Це велика солом'яна лялька, яку вбирають у жіночий одяг й намисто. Марена була втіленням злої зими, яка хотіла заполонити весь світ своїм холодом. Наприкінці свята люди спалювали солом’яну Марену й тішились, що побороли зиму.

В ці масляні дні ми проводжаємо зиму, а з нею всі неприємності й прикрощі! На порозі весни, в найсмачніше свято, хочеться побажати поновлення і веселих днів, щедрого столу, гостинного дому, достатку. Хай сонце світить яскравіше, нехай біди пройдуть повз, а в серці назавжди оселиться щастя і добро. З Масляною!