Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Дія — у дії! Презентовано мобільний застосунок Дія та Національну онлайн-платформу цифрової освіти

Від 6 лютого українські водії отримали можливість користуватися цифровими посвідченням водія та свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу у мобільному застосунку Дія.

Мобільний застосунок Дія — перший крок у реалізації стратегії Держава у смартфоні, який реально відчутний майже кожному українцю. Він створений завдяки політичній волі керівництва країни, злагодженій взаємодії між низкою державних органів, підтримці міжнародних донорів та бізнесу. Це — унікальний проєкт не тільки для України, а й для світу. Адже Україна — четверта країна в Європі та десята у світі, де громадяни мають цифрове посвідчення водія у своєму смартфоні.

Офіційна презентація мобільного застосунку Дія відбулася за участі Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Олексія Гончарука та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Перший реліз мобільного застосунку Дія містить цифрове посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і фізичне посвідчення. Також цифрове посвідчення водія можна буде пред’являти у якості документа, що засвідчує особу, на внутрішніх залізничних та авіарейсах. Відповідне рішення уряду вже прийнято, справа — за технічними питаннями, над якими зараз працюють усі причетні відомства.

Мобільний застосунок Дія можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку України та Приватбанку. Дія діятиме як при наявності інтернету, так і в офлайн режимі. Натомість провідні мобільні оператори країни вже запевнили, що не тарифікуватимуть абонентів, під час користування застосунком в онлайні.

Перший реліз мобільного застосунку Дія — це тільки початок. Невдовзі Дія доповниться новими електронними документами — ID-паспортом, біометричним паспортом, полісом страхування автомобіля і студентським квитком.

Національна онлайн-платформа «Дія. Цифрова освіта» — це один з флагманських проєктів Міністерства цифрової трансформації. Гостру потребу в вирішенні цієї проблеми яскраво демонструють результати першого в історії України соціологічного дослідження цифрових навичок громадян, що проводилося Мінцифрою наприкінці грудня минулого року. За даними дослідження, 53% українців не мають базового рівня цифрових навичок. А 15,1% з них віком 60-70 років не володіють цифровими навичками взагалі. При цьому, 47% громадян віком від 18 до 70 років зацікавлені в навчанні цифровим навичкам. Перевірити свій рівень цифрової грамотності кожен українець може, пройшовши спеціальний тест на онлайн-платформі https://osvita.diia.gov.ua/

Основним інструментом для підвищення рівня цифрової грамотності серед населення обрали освітні серіали за участі експертів та українських зірок шоу бізнесу. На платформі вже доступні три освітні серіали – із базової цифрової грамотності, цифрові навички для вчителів і освітній серіал для батьків «Безпека дітей в Інтернеті».

Будьте активними та слідкуйте за новинами.

 

*За матеріалами вебсайту Міністерства  та Комітету цифрової трансформації України.