Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Життєвий шлях Лесі Українки

Ось перед нами на столі

Портрет стоїть у рамі.

Він всім знайомий –

І мені, і татусю, і мамі.

З портрета дивиться на нас

Вкраїнка - поетеса.

Це – гордість нашої землі

Нескорена, незламна Леся.

 

25 лютого 1871 року на Волині, у сім’ї Косачів, народилася білява, синьоока дівчинка, з душею гордою й ніжною, серцем лагідним і чистим, яку назвали Ларисою. Мати її відома письменниця – Олена Пчілка виховувала всіх дітей з любов’ю до художнього слова, музики, мови, народних звичаїв. Лариса навчилася читати у чотири роки, а грі на фортеп’яно у п’ять. Вона багато читала, слухала пісень вбираючи в себе все те цінне, що є у книгах, піснях, легендах. У 9 років юна поетеса написала першого вірша «Надія». Мати вирішила опублікувати його і для цього обрали псевдонім:

Лариса: Мамо, підкажи, який псевдонім мені краще обрати? Адже ти письменниця, усе знаєш.

Мати Лесі: Ларисо, ми всі звикли ласкаво називати тебе Лесею.

Лариса: Так, мамо.

Мати Лесі: А чудові вірші твої написані українською мовою. Тож добре буде - Леся Українка.

150 років письменницю Лесю Українку знає весь світ. Багато творів написала вона для дорослих. Але не забула й за дітей, бо дуже любила їх. З-під пера Лесі Українки народилося багато чудової дитячої поезії. Для дітей вона написала вірші, казки. Казки, які слухала Леся в дитинстві, запам`ятала. І коли виросла, написала чудову казку «Лісова пісня». Також на її вірші є колискові, і інші пісні.

24 лютого до бібліотеки-філіалу № 15 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради завітали учні  3-А класу Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №120 Криворізької міської ради Дніпропетровської області (класний керівник - Садиченко Ірина Олександрівна), де подивились відеофільм про життєвий шлях Лесі Українки, створили поетичний віночок віршів, поговорили, як виховати в собі силу духу, любов до Батьківщини.

А ще зробили гарні фото з Лесею Українкою у фотозоні.