Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: комітет з фізичної культури та спорту

Робота комітету з фізичної культури та спорту виконкому Саксаганської районної у місті ради пов’язана з виконанням Програми розвитку фізичної культури і спорту в Саксаганському районі на 2016-2020 роки, метою якої є створення необхідних умов для розвитку фізичної культури і спорту в районі, необхідності впровадження дієвої системи фізкультурно-спортивної просвіти серед населення всіх вікових категорій, яка б сприяла формуванню традицій і культури здорового способу життя, престижу здоров`я, виховання національного патріотизму, залучення громадян до активних занять фізичною культурою і спортом та забезпеченню переорієнтації практичної діяльності сфери на розв’язання пріоритетної проблеми – зміцнення здоров’я населення засобами фізичного виховання, фізичної культури і спорту.

В районі діють центри фізкультурно-спортивної спрямованості різних форм власності, які надають фізкультурно-оздоровчі послуги населенню району. До послуг населення: три стадіони, три плавальні басейни, 41 спортивна зала, 148 спортивних майданчиків (у тому числі три з синтетичним покриттям), 68 приміщень для занять фізичною культурою та спортом, автодром. Cпортивна база району налічує комунальні заклади: «Дитячо-юнацька спортивна школа № 8», «Дитячо-юнацька спортивна школа № 10», «Центр спорту для дітей, юнацтва та молоді «Олімп», «Центр дитячо-юнацької  творчості «Сонях», «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник», СЮТ Саксаганського району; приватні та громадські організації: спортивний комплекс ТОВ «Медіком», ПЗ ДЮСШ з футболу «Академія з футболу «Гірник», спортивно-розважальний комплекс «КБ-75», клуб бойових мистецтв «Будокан», більярдні клуби «Імперія», «Підкова», тренажерний зал «Майстер-Клас», фітнес клуби «CrossGym»та «FitCurves», учбово-стрілецький тир «Тайга».

         Цього року завдяки перемозі в міському конкурсі проектів «Громадський бюджет» за 2017 рік, до якого були залучені мешканці Саксаганського району, спортивна база району поповниться трьома новими спортивними майданчиками зі штучним покриттям на базі КЗШ № 17 (волейбольний майданчик), КСШ № 74 (футбольне поле) та КЗШ № 41(комплексний спортивний майданчик: волейбол, міні-футбол,  гімнастичний комплекс).

У 2018 році комітетом з фізичної культури та спорту було проведено 11 засідань, на яких були розглянуті та оговорені важливі питання з розвитку спорту в районі, серед яких:

- затвердження календарного плану проведення спортивно-масових заходів і змагань на 2018 рік;

- підготовка та проведення районного спортивно-розважального заходу «Кращі спортсмени 2017 року» за підсумками минулорічного спортивного сезону;

- організація та проведення районних спортивно-масових заходів і змагань під час зимових канікул;

- підготовка і проведення районних змагань з видів спорту серед учнів закладів загальної середньої освіти за програмою шкільних спортивних ігор «Олімпійські надії» та участь команд району в міських, обласних і Всеукраїнських змаганнях;

- організація та проведення районної спартакіади серед збірних команд КФК підприємств, установ, організацій та закладів;

- підготовка спортивних споруд і майданчиків району до роботи у весняно-літній та осінньо-зимовий періоди; 

- підготовка і проведення патріотичних військово-спортивних змагань серед допризовної молоді;

- підготовка і проведення спортивно-масових змагань (легкоатлетичного пробігу по вул. Володимира Великого, змагань з віджимання та районного турніру з міні-футболу, присвячених Дню Перемоги);

- організація та проведення щорічного оцінювання фізичної підготов-леності населення Саксаганського району;

- організація та проведення з дітьми, підлітками та молоддю літньої спартакіади «Юність»;

- організація та проведення спортивно-масових заходів і змагань під час районних і державних свят;

- організація і проведення спортивно-масових заходів та змагань з нагоди Дня фізичної культури і спорту;

- підготовка і проведення  районного спортивно-розважального фестивалю «Повір у себе» для дітей з інвалідністю, які навчаються вдома за індивідуальною формою, присвяченого до Дня людей з інвалідністю.

Впродовж 11 місяців 2018 року комітетом з фізичної культури та спорту було проведено 92 районних спортивно-масових заходів і змагань, в яких взяли участь понад 18 тисяч чоловік.

З метою пропаганди та популяризації престижу служби в збройних силах України, виховання патріотичних почуттів до своєї держави, а також перевірки фізичної підготовки молоді, комітетом були проведені п’ять районних військово-патріотичних спортивних змагань серед допризовної молоді учнів закладів загальної середньої освіти та професійно-технічних навчальних закладів, присвячених 74-й річниці визволення міста Кривого Рогу від фашистських загарбників, Дню молоді, Дню українського козацтва та захисника України. В травні на базі військової частини 3011 Національної гвардії України (вул. Володимира Великого, 93) відбулися районні змагання допризовної молоді в рамках навчально-польових зборів серед учнів 11 класів закладів освіти та професійно-технічних навчальних закладів, присвячені 243-й річниці заснування міста Кривого Рогу, де взяли участь 400 чоловік з 25 закладів, головною метою яких є перевірка фізичної підготовки молодого покоління та знайомство з повсякденним життям і побутом військовослужбовців.

В грудні на базі закладів освіти (КСШ № 107 та КЗШ № 41) до Дня збройних сил України планується провести військово-спортивні змагання «Нумо, хлопці та дівчата!» серед школярів 11-х класів.

Значна увага приділяється фізкультурно-оздоровчій роботі за місцем проживання населення та масового відпочинку громадян, що проводиться працівниками фізичної культури позашкільних навчальних закладів та установ.

Під час Новорічних і Різдвяних свят комітетом з фізичної культури та спорту спільно з відділом освіти виконкому районної у місті ради були організовано та проведено 25 спортивно-масових заходів і змагань, що на п’ять більше ніж у 2017 році.

За підсумками міського огляду-конкурсу на кращу організацію фізкультурно-спортивних заходів у період новорічних і різдвяних свят виконком Саксаганської районної у місті ради поділив перше місце з Інгулецьким районом.

17 травня 2018 року з 10.00 до 16.00 на стадіоні комунального позашкільного навчального закладу «ДЮСШ № 10» КМР (вул. Бикова, 4) районною комісією, затвердженою розпорядженням голови Саксаганської районної у місті ради від 25 квітня 2018 року № 98-р «Про створення районної комісії з проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення Саксаганського району» було організовано анонсоване 07 травня 2018 року щорічне оцінювання фізичної підготовленості населення Саксаганського району серед всіх вікових категорій шляхом прийому тестів і нормативів, затверджених Наказом Міністерства молоді та спорту України від 15 грудня 2016 року № 4665. В цей день спортивний захід відвідали 82 мешканці Саксаганського району (59 чоловіків та 23 жінки). Найбільш активними виявилися наступні вікові категорії: 21-25 років, 26-30 років, 31-35 років, 36-40 років, 40-45 років, 46-50 років та 50-55 років.

Впродовж травня 2018 року тестування щорічного оцінювання фізичної підготовленості також було проведене серед 7461 особи: учнів закладів освіти, професійно-технічних навчальних закладів та Криворізького державного комерційно-економічного технікуму; серед військовослужбовців військової частини 3011 Національної гвардії України: серед працівників 14 державної пожежно-рятувальної частини 3 державно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області; серед Головного управління патрульної поліції в місті Кривому Розі Дніпропетровської області та серед працівників Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Під час літнього оздоровчого періоду в Саксаганському районі на базі закладів освіти працювали дитячі заклади відпочинку з денним перебуванням (І зміна - 25 закладів – 4025 дітей, ІІ зміна – 9 закладів – 742 дитини), де впродовж двох змін відпочили та оздоровилися 4767 дітей і підлітків (2017 рік – 4465 дітей), для яких було організована та проведена районна спартакіада «Юність-2018» з 20 видів спорту.

Впродовж червня 2018 року на базі ДЮСШ № 10 та СРК «КБ-75» працювали два плавальні басейни, які відвідало 5020 дітей (ДЮСШ № 10 – 3750 чол., СРК «КБ-75» – 2500 чол.). В липні-серпні 2018 року в районі працював лише один басейн СРК «КБ-75», який відвідали 3250 чоловік.

Другий рік поспіль, до літньої спартакіади «Юність-2018» долучився спортивний більярдний клуб «Імперія» (вул. Качалова, 42а), де було проведено 16 районних змагань з вільної піраміди (320 чоловік) та тренувальна база ТОВ ФК «Гірник» (вул. Світлогірська, 1в), де відбулися навчально-тренувальні збори вихованців приватного закладу «ДЮСШ з футболу «Академія футболу «Гірник» (150 чоловік).

В період червня-серпня 2018 року КПНЗ «ДЮСШ № 8», «ДЮСШ № 10» та «ЦСДЮМ «Олімп»» для вихованців спортивних відділень та гуртків були проведені спортивно-оздоровчі збори (ДОТ «Парус» смт. Лазурне, санаторій «Гвоздіка» смт. Кирилівка, ТОБ «Водник» с. Кудашево, ДОТ «Дельфін» м. Генічеськ, ДОТ «Дніпро» смт. Щасливцево, «28-й міжнародний учбово-спортивний літній табір з кіокушин карате» в м. Скадовськ, СБ «Яремче» м. Яремче, СБ «Приватна садиба», «Тур’янський двір» с. Тур’я Поляна), де оздоровилися 238 чоловік. З 07 по 31 липня 2018 року тренери-викладачі та керівники гуртків КПНЗ «ДЮСШ № 8», «ДЮСШ № 10» та «ЦСДЮМ «Олімп» працювали на спортивних майданчиках КЗШ № 17, 72, 120 та за місцем мешкання населення на вулиці Космонавтів, 5.

Цього року, вперше, в селище Валове було сформовано ДОТ «Старт», де 900 спортсменів міста спільно зі своїми тренерами-викладачами  (вихованці ДЮСШ, ЦСДЮМ «Олімп», спортивних федерацій та клубів), впродовж трьох змін відпочивали та проводили тренувально-підготовчі збори, серед яких 263 дитини – це юні саксаганці.

Комітет з фізичної культури та спорту активно співпрацює з депутатським корпусом районної у місті ради, підприємцями району, небайдужими волонтерами, меценатами та міськими федераціями, які під час літньої оздоровчої кампанії забезпечили дітей на всіх районних спортивних заходах безкоштовним морозивом, тортами, напоями та спортивним інвентарем.

В червні-серпні 2018 року, в рамках літньої спартакіади «Юність-2018», серед дітей, підлітків і молоді, комітетом з фізичної культури та спорту спільно зі службою у справах дітей, відділами освіти та у справах сім’ї і молоді було проведено 43 районні спортивно-масові заходи і змагання, що на одинадцять більше ніж у 2017 році, де взяли участь понад сім тисяч чоловік.

За підсумками міського огляду-конкурсу за кращу підготовку спортивної бази і організацію фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи за місцем проживання в літній оздоровчий період фізкультурно-спортивна організація Саксаганського району зайняла друге місце.

В 2017-2018 навчальному році за програмою шкільних спортивних ігор «Олімпійські надії» серед школярів були організовані та проведені районні змагання з 20 видів спорту, переможці яких захищали кольори району на міському, обласному та Всеукраїнському рівні.

За підсумками виступів у міських і обласних змаганнях серед школярів збірні команди учнів Саксаганського району зайняли перше місце серед районів міста.

В міській спартакіаді серед професійно-технічних навчальних закладів, яка проводилась з 10-ти видів спорту, в загальному заліку спортсмени КПТМЛ (ПТУ № 46) посіли перше загальнокомандне місце. В обласній спартакіаді – друге загальнокомандне місце. В міській естафеті на призи газети «Червоний Гірник» серед професійно-технічних навчальних закладів збірна КЦПОРКТРС (ПТУ № 62) посіла ІІІ місце.

В районі проводяться традиційні спортивно-масові заходи, в яких беруть участь спортсмени інваліди-візочники та діти з інвалідністю, що навчаються вдома за індивідуальною формою. Серед них такі заходи, як:

- легкоатлетичний пробіг по вулиці Володимира Великого, присв’ячений Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дню пам’яті та примирення;

- спортивно-масовий захід, присвячений Дню захисту дітей;

- спортивно-розважальний фестиваль «Повір усебе» приурочений до Дня людей з інвалідністю.

Завдяки тренерському колективу та старанням їх вихованців у змаганнях різного ґатунку, до міської скарбнички за високі результати надходять конче потрібні очки.

За цей час тренерами спортивних закладів району підготовлено:

- у 2018 році 4 Майстра спорту України, у 2017 році - не виконано, у 2016 році - 1 чол., у 2015 році – 3 чол., у 2014 році -1 чол, 2013 році - 2 чол;

- 25 кандидатів у майстри спорту України, у 2017 році – 34 чол., у 2016 році – 41 чол., у 2015 році – 30 чол., у 2014 році – 25 чол., 2013 році - 24 чол.;

- 51 першорозрядників, у 2017 році – 54 чол., у 2016 році – 47 чол., у 2015 році – 36 чол., у 2014 році – 33 чол., 2013 році - 30 чол.

- 388 спортсменів масових розрядів, у 2017 році – 415чол., у 2016 році – 400 чол., у 2015 році – 421 чол., у 2014 році – 400 чол., 2013 році - 380 чол.

Впродовж восьми років Криворізьким міським головою Вілкулом Ю. Г. проводиться урочистий захід з відзначенням обдарованих дітей та молоді міста, серед яких у блоці «За спортивні досягнення» найкращих спортсменів (чемпіони України, Європи та світу) у 2018 році номінантами стали 16 представників Саксаганського району (2013 рік – 10 чоловік, 2012 рік – 13 чоловік, 2011 рік – 14 чоловік, 2014 рік – 12 чоловік, 2015 рік – 8 чоловік, 2016 рік – 12 чоловік, 2017 рік – 8чоловік).

Цього року, чотири спортсмени-саксаганці та двоє їх тренерів отримали щорічну стипендію для провідних спортсменів і тренерів м. Кривого Рогу, затверджену депутатами Криворізької міської ради (2017 рік – 3 спортсмена та 2 тренера).

Комітетом з фізичної культури та спорту виконкому Саксаганської районної у місті ради періодично здійснюється контроль за ефективністю використання спортивних споруд незалежно від форм власності. Всі спортивні споруди району використовуються за призначенням, вся спортивна база збережена, всі об’єкти та споруди мають паспорти та внесені до бази електронного реєстру єдиних спортивних споруд України.

Під час проведення районних спортивно-масових заходів і змагань, для заохочування та нагородження учасників призами та подарунками, активну участь приймають спонсори-меценати та депутатський корпус районної, міської та обласної рад.

З метою залучення широких верств населення до регулярних фізкультурно-оздоровчих занять, комітет з фізичної культури та спорту виконкому Саксаганської районної у місті ради сприяє інформуванню населення через засоби масової інформації.

Всі проведені районні спортивно-масові заходи та змагання регулярно висвітлюються в засобах масової інформації, розміщуються на веб-сайті виконкому районної у місті ради та в суцільних мережах.