Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Не виходьте на лід водоймищ!

05 січня на водоймищі біля мкр. Гірницького під лід провалилися двоє хлопчаків. На щастя небайдужі люди врятували дітей, адже чим могла скінчитися така необачність страшно уявити!

В нашому регіоні та особливо в місті лід на водоймищах не надійний протягом всієї зими! Не ризикуйте власним життям! Не виходьте на лід!

Особливо звертаємо увагу батьків: попередьте дітей про небезпеку, яку таїть в собі крига водойм, не дозволяйте гратися біля водоймищ без догляду дорослих.

Якщо ж ви з тих чи інших причин опинилися на кризі водоймища дотримуйтесь таких правил:

- пересуватися по льоду треба обережно, не поспішаючи, звертаючи увагу на підозрілі ділянки на кризі;

- під час руху бажано мати з собою палицю, щоб перевіряти крижаний покров на міцність; ні в якому разі не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги;

- якщо під час руху лід почав тріщати, на ньому з’явилися тріщини, вода, потрібно негайно повернути назад, причому перші кроки робити не відриваючи підошви взуття від поверхні.

Провалившись під кригу та опинившись у воді:

- широко розкиньте руки по краях льодового пролому;

- пам’ятайте, що вибиратися на лід потрібно наповзаючи на нього

- грудьми;

- вибравшись з пролому, відкотіться від нього та відповзіть в той бік звідки прийшли, адже там міцність льоду перевірена;

- голосно гукайте на допомогу.

Якщо на ваших очах людина провалилася під кригу - негайно сповістіть рятувальників і всіх хто є поруч. Оцініть власні можливості, щоб не перетворити власні зусилля по наданню допомоги в ще одну трагедію. Наближайтесь до ополонки повзком, розкинувши руки, підкладіть під себе що-небудь для збільшення площі опори. Не підповзайте до краю пролому: киньте постраждалому ремені, шарфи, протягніть дошку, жердину тощо. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід та відповзайте з ним до безпечної зони. Спробуйте його зігріти. З метою попередження негативних наслідків негайно викликайте швидку допомогу!