Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Палите листя – отруюєте не лише своє здоров’я, але й оточуючих!

Шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечна: при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини та залишки пестицидів.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери над містом. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачиш дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми є особливо небезпечним. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до шкоди природи:

1) В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи.

2) Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

3) За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні дія розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. При згорянні ж утворюється попіл. Не зважаючи на загальноприйняту думку, попіл — дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.

4) На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

5) Знищення природного листяного покриву призводить до збільшення промерзання ґрунту в 2-4 рази.

6) При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Аналогічним чином існує загроза загоряння житлових будинків.

7) Дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення аварій.