Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

100-річчя поштової марки України

Коли ти надсилаєш листа своїй бабусі, другові чи до редакції улюбленого журналу, то обов’язково маєш наклеїти на конверт марку. Вона засвідчує, що ти заздалегідь оплатив усі поштові послуги – і лист неодмінно доправлять адресатові. Просто і зручно, чи не так?

А придумав це понад півтора століття тому англієць Роуленд Хілл. Саме він створив першу марку, яку назвали "Чорний пенні " – вона була надрукована чорною фарбою і коштувала один пенні. На марці було зображено королеву Великобританії Вікторію. Згодом почали випускати поштові марки й інші країни. Ці художні мініатюри стали не тільки способом поштової оплати, а й візитівкою держави. Вони знайомлять з природою країни, з архітектурними пам’ятками, з відомими людьми – власне з усім, чим можна пишатися як всенародним скарбом.

Українська марка теж має свою цікаву історію. Вперше вона з’явилася в час народження незалежної Української держави, в 1918 році і сьогодні ми відзначаємо її 100 річницю. До створення марок було залучено кращих українських художників – Георгія Нарбута і Антона Середу. До речі, розроблені ними поштові знаки друкували на цупкому папері з написом: "Ходять нарівні з дзвінкою монетою", тобто марки можна було використовувати як звичайні гроші. Сьогодні наша поштова марка нічим не поступається кращим світовим зразкам. І цим ми завдячуємо передусім спеціалізованому видавництву "Марка України". Його поштові мініатюри можуть прикрасити колекцію найвибагливішого філателіста.

Такою цікавою інформацією про марки поділилася з відвідувачами бібліотеки-філіалу № 15 КЗК «Міська дитяча бібліотека» КМР протягом дня бібліотекар Андоньєва Ірина Георгіївна в ході інформаційної години  «Флора і фауна України на поштовій марці». Для наочності, зробили тематичну викладку літератури «Марка – це історія в мініатюрі».

Діти з задоволенням, а деякі і зі здивуванням переглядали книги з зображенням марок, бо багато хто з них не відправляє поштові відправлення по пошті, а використовує Інтернет чи телефон.