Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Смачні серпневі свята

У серпні українці відзначають багато свят, та найсмачнішими, безперечно, можна назвати традиційні Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. З ними пов’язана велика кількість не тільки православних, але й суто народних обрядів та звичаїв.

Дати святкування Спасів з року в рік лишаються тими ж самими. Першим справляють Медовий Спас – 14 серпня, потім Яблучний – 19 числа, а завершує святкову трійцю Горіховий Спас, який припадає на 29 серпня.  

Вважається, що з Медовим Спасом (або Маковієм) закінчується літо та слід починати приготування до зими. У цей день прийнято випікати пряники, пироги та млинці з медом і маком. Православні віруючі знають, що саме з цього дня розпочинається Успенський піст, який триває до 27 серпня.

На Яблучний Спас (або як його ще називають Середній або Великий) зазвичай освячують у церкві яблука та інші фрукти та вірять, що вони набувають чудодійних властивостей. Добрі українські господині готують з яблук різні страви та роблять заготовки на зиму.

Відзначення останнього, третього Горіхового Спасу пов’язане із закінченням жнив. Саме тому цей Спас ще називають Хлібним. За традицією, перший хліб, випечений в цей день із зерна нового врожаю, освячували та пригощали ним всю родину. На освячення до церкви несли також корзини з медом, яблуками, горіхами  та виноградом. Наші предки вірили, що на Горіховий Спас цілющої сили набували навіть горіхові гілочки та листя, які часто ставали оберігами в українських господах.

Щиро вітаємо з чудовими серпневими святами, і від усього серця бажаємо медового смаку щастя у житті, соковитих і смачних яблук у кошику, звільнення думок від усього сумного. Нехай кожен день теплого літа наповнює усіх силою і здоров’ям та залишає тільки приємні спогади!