Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До уваги ЖБК та ОСББ

Закони України «Про кооперацію» та «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначають, що житлово-будівельний кооператив (далі ЖБК) та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ) є окремими юридичними особами та зобов’язані утримувати в належному технічному стані майно об’єднання, відповідно до норм чинного законодавства.

На теперішній час Наказом Міністерства Палива та енергетики України та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10. 12. 2008 № 620/378 “Про затвердження Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду» (далі Наказ) встановлені правила по підготовці житлових будівель до опалювального періоду, котрі є обов’язковими для виконання.

Відповідно до Наказу власниками теплових господарств споживачів або уповноваженими ними органами мають бути проведені роботи щодо підготовки будинку та теплового господарства до опалювального періоду. Тобто обов’язки щодо виконання вимог Наказу для ОСББ та ЖБК покладені на відповідні об’єднання.

Для оцінки готовності  теплових  господарств  споживачів та будівель і споруд до 1 вересня поточного року створюються комісії з перевірки готовності  теплових господарств до роботи в опалювальний період. Очолювати ці комісії повинні керівники або їх заступники.

До складу комісій споживачів входять керівники і фахівці виконавчої дирекції, керівний персонал та провідні фахівці теплових господарств споживачів, а також представники організації, яка постачає теплову енергію (теплопостачальник), та представник відповідної державної інспекції.

Готовність житлового будинку підтверджується, актами та паспортом готовності.

Відповідно до Наказу роботи по підготовці мають бути проведені в термін до 15 вересня поточного року, документи, що підтверджують готовність до опалювального періоду мають бути готові до 25 вересня поточного року.

Детальніше про підготовку житлових будинків та теплових господарств споживачів, а також з формами Актів та Паспорту готовності до опалювального періоду встановленого зразка можна ознайомитись в Наказі Міністерства Палива та енергетики України та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10. 12. 2008 № 620/378 “Про затвердження Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду» за посиланням http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1310-08 та в Наказі Міністерства Палива та енергетики України від 14.02.2007 № 71 «Про затвердження правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» за посиланням http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0197-07.