Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Амброзія полинлиста – шкідник літнього періоду

Періодичність опадів та їх різка зміна сонячними променями створюють сприятливі погодні умови для росту карантинних рослин. Особливої актуальності дана проблема набуває у літній період, коли починає цвісти найбільший «шкідник» - амброзія полинолиста. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.

З метою боротьби із карантинними рослинами та бур’янами, у тому числі з амброзією, суб’єктами господарювання району організовано заходи щодо покосу. Активно робота проводиться ТОВ «Житлосервіс-КР» і на прибудинкових територіях. Особлива увага приділяється працівниками КП «Сансервіс» зеленій зоні вулиць, скверів та парків.

Разом з тим, незважаючи на спільні зусилля на території району окремі суб’єкти господарювання безвідповідально ставляться до необхідності боротьби з карантинними бур’янами.

Нагадуємо, що відповідно до діючих у місті  Правил благоустрою суб’єкти господарювання – власники (або користувачі) земельних ділянок зобов’язані забезпечувати утримання територій та під’їзних шляхів у належному санітарному стані, здійснювати заходи з благоустрою, у тому числі виконувати регулярне косіння газонів, уживати заходів щодо боротьби з карантинними та іншими бур’янами. За порушення цих Правил винні особи несуть адміністративну відповідальність, установлену статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).»