Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

14 жовтня – свято Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня православні християни святкують одне з найбільш шанованих свят Православної Церкви – Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Приснодіви Марії.

Традиції святкування та прикмети цього дня дуже цікаві та різноманітні, а отже заслуговують окремої уваги.

Існує багато традицій та прикмет, пов’язаних зі святом Покрова. «Покров накриває траву листом, землю – снігом, а дівчину – шлюбним вінком». В українських селах до сих пір дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрова. До Покрова ж завершується період сватання та підготовки до весілля, який починається  після Успіння (28 серпня).

Також вважається, що молитви про те, щоб скоріше вийти заміж, у свято Покрова набувають особливої сили. Для цього незаміжнім дівчатам треба піти вранці до церкви, поставити свічку іконі Пресвятої Богородиці та попросити в неї допомоги у шлюбі з коханою людиною.

Чого ж не можна робити у цей день? Як і у будь-яке інше православне свято, на Покрова не варто займатися важкою роботою і хатніми справами: прибирати, прати, прасувати тощо. Також не слід лаятися, ображати близьких людей. По можливості, слід намагатися навіть не готувати серйозні страви аж до пізнього вечора. Вважається, що в цей день не можна позичати гроші, а ще  відмовляти сватам – за прикметами, дівчина, яка відмовила сватам на Покрова, ще три роки буде самотньою.

А яке ж свято без святкової страви? На Покрова – це фарширований яблуками чи кашею гусак. Гуся обрано для Покровської трапези невипадково, адже раніше його обов’язково подавали і на весіллях, адже цей птах є символом достатку й вірного кохання.

Мешканці нашого району зможуть долучитися до святкування Покрова Пресвятої Богородиці, відвідавши православні храми району, де 14 жовтня буде проведено традиційні богослужіння.

Тож, зустрічайте ще одне світле та чудове осіннє свято з радістю. Любіть, будьте любимі і завжди живіть в мирі й гармонії!