Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Ой, на Івана, ой, на Купала…

 

У ніч купальську, тиху

запалюють вогні,

щоб відігнати лихо

від чистої душі.

 

В ніч з 6 на 7 липня українці святкують найцікавіше обрядове свято Івана Купала.

Купальські звичаї сягають глибокої давнини дохристиянських часів. Найвірогідніше, що назва свята походить від слова «купатися», адже під час проведення купальських забав обов'язковим є обряд купання.

Івана Купала – стародавнє українське свято, що відзначалося в дні літнього сонцестояння. Це свято має яскраво виражену сонячну символіку. За повір’ями, опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть, віщуючи тому, хто здобуде її, скарби, багатство, статок і здоров'я.

Купала – це свято молоді, неодружених хлопців та дівчат. З давніх-давен в Україні дівчата й хлопці виходили із села з радісними співами, розкладали вогнища на горі або десь у лісі поблизу річки, танцювали навколо того вогнища й стрибали через вогонь. До сходу сонця вмивалися «іванівською» росою на красу, оперізувалися перевеслом з пахучих трав, плели вінки собі на голови.

Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними таємними обрядами, народними традиціями та містичними прикметами.

Головними атрибутами свята є Купало і Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества і в різних місцевостях України готуються по-різному. Взявшись за руки, дівчата ходять навколо Купала й Марени та співають обрядові пісні. Основною темою цих хороводів є кохання.

Також існує повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу.

Незважаючи на те, що більшість сучасних людей сприймають Івана Купала як ще один привід вибратися на природу і відпочити, не варто забувати про справжній сенс свята і про глибокий зв'язок наших предків з природою. Свято Івана Купала – це свято сонця, а Купальська ніч – це прекрасний привід цікаво провести час, завести нові знайомства і, зробивши певний обряд, зміцнити віру в свою мрію.

День Івана Купала сходиться з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана. В християнських храмах та церквах району, з метою вшанування пророка Іоанна Хрестителя, буде проведено вечірні та ранкові богослужіння.